"Geen rode neus achter mijn toog"

Paul Jambers gaat vanavond op kroegentocht en bezoekt cafébazen die nog een tikje maffer zijn dan de collega's. Douwe Caspers uit Balen is een van de uitverkorenen. Als clown Bollie schuimde hij ooit heel Europa af. Vijf maanden geleden opende hij op de grens tussen Antwerpen en Limburg de gelijknamige kroeg. Op tv zie je hoe Bollie met een rode neus in zijn café rondloopt en een deuntje speelt op zijn trompet, maar die show voerde hij enkel op voor de camera. "Ik sta hier niet met die fopneus achter de toog, anders wordt mijn café straks een kindercrèche", vertelt Bollie. "Hier hangen wel een hoop circusattributen of posters, maar daar blijft het bij. Als de kroeg vol zit, pak ik wel graag mijn draadloze microfoon vast om enkele liedjes te zingen. Een beetje sfeer brengen, mag altijd. Amusement voor bejaarden? Nee, hoor, hier komt iedereen over de vloer tussen 25 en 70, het klopt wel dat

Bollie

zeker geen jongerencafé is."

Dominique Piedfort

BR>Douwe Caspers is een geboren Amsterdammer die via een lange omweg in Balen terechtkwam. Dat verhaal uit de doeken doen, vindt hij niet zo noodzakelijk. "Ach, ik vind het niet belangrijk om steeds te vermelden waar je vandaan komt. Of je nou uit Turkije, Timboektoe, Amsterdam of Balen komt, dat doet er niet toe. Zolang je maar een fijn mens bent. Ik heb bijna niets anders gekend dan het circus. Ik ben in heel Europa geweest. De laatste jaren verzorgde ik de shows hier vlakbij in de Olmense Zoo. Ik kreeg veel vrije tijd, daarom besloot ik vijf maanden geleden deze kroeg te openen."

Dorpsgek

Nog maar pas open en al Jambers over de vloer te krijgen, schrijf dat maar op rekening van het toeval. "Hier kwam een jongen binnen die voor Jambers werkte, hij was op zoek naar een dorpsgek. Daarvoor kwam ik niet in aanmerking, maar toevallig waren ze ook nog op zoek naar bijzondere cafébazen, vandaar." En wat met een Nederlandse waard die nog niet zo gek lang Belgische klanten moet bedienen? Voor Bollie is het toch geen probleem. "Ik weet heus wel wat een mazoutje is, hoor. Hier in Balen bestellen ze trouwens altijd een smos. Een tango heet in Nederland dan weer een Amerikaantje en wat een Kivela of een Sneeuwwitje betekent, weet ik ook al, bier met limonade dus. Ach, ik vind het allemaal prima. In Nederland hebben ze helemaal geen biercultuur. Daar kennen ze alleen maar mijnheer Freddy Heineken. Gelukkig kan je in Amsterdam tegenwoordig al een Hoegaarden of een Trappist bestellen, je ziet, ze worden er al wat wijzer."

Jambers, VTM, 22.10u.

Nu in het nieuws