Superschaap springt hoger en smaakt beter

Een vergeten schapenras op de Schotse Orkney-eilanden dat leeft van zeewier is slimmer en springt hoger dan soortgenoten. Dat schrijft een onderzoekster uit Manchester in de

Sunday Telegraph.

Volgens dokter June Morris zijn de hersenen van de 'superschapen' 18% groter dan die van 'normale' schapen. De beesten leven op de rotskusten van het eiland North Ronaldsay. "Ze moesten slimmer worden dan het gemiddelde schaap omdat zij geen gras kunnen bereiken", legt Morris uit. In de 5.000 jaar dat het ras bestaat, heeft dit tot de vorming van het huidige superschaap geleid. De schapen weten over dijken te springen door de rug van andere schapen als opstapje te gebruiken.

ANP

BR>Ook zijn het bijzonder goede zwemmers en zijn zij zo sterk als een os. Deze eigenschappen maken het voor de eilanders bijzonder moeilijk de dieren te vangen. "Zij werken samen", legt een lokale schapenjager uit. "Je kunt een groep opjagen en plotseling draaien ze de rollen om en komen ze achter jou aan". Desondanks wordt de jacht op de beesten volgehouden wegens de grote interesse van de culinaire jetset in Londen. Het zeewierdieet van de schapen geeft ze een bijzonder aparte smaak. "Er is veel vraag naar Ronaldsayschaap", bevestigt de chef van het Hilton hotel in Laugham. "Het smaakt stevig en wild".

Nu in het nieuws