"Ik ben al zeven kilo kwijt"

Margiet Hermans is terug thuis. Veertien dagen geleden onderging ze in het Middelares-ziekenhuis van Sint-Niklaas een zware maagoperatie. Het opzet is om op deze manier 50 kilogram af te vallen. Margriet is alvast op goede weg: "Ik ben al zeven kilo kwijt." Margriet liet een groot deel van haar maag en dunne darm wegnemen. Het ging om de zogenaamde Scoparino-operatie, een HEEL zware ingreep, niet zonder risico voor de patiënt. Goede vriendinnen zoals Micha Marah gingen niet bij haar op bezoek, Margriet wilde zo weinig mogelijk stress. Na een lange rusttijd waarin Margriet ook de media meed, stapt zij nu opnieuw in het dagelijkse leven. Zingen of discussiëren in het Vlaams Parlement zit er nog niet in. Want dinsdag kregen we een duidelijk vermoeide Margriet aan de lijn.

Dominique Piedfort

BR>"Sorry, ik lag net wat te dutten... Hoe ik het momenteel stel? Och, het gaat wel", zegt Margriet stilletjes. "Het is nu veertien dagen geleden, ik herstel vrij goed. Want het was een bijzonder zware operatie, jongens toch. Ik lag meer dan drie uur op de operatietafel. Toen ik kort daarna op mijn kamer lag, stond mijn besluit vast: dit nooit meer! Ondertussen ben ik al wat bekomen, ik kijk er nu al wat positiever op terug, maar de revalidatie is nog niet volledig achter de rug." Zo loopt Margriet nog steeds met een steuncorset rond, ze voelt ook zelf aan dat ze uit het ziekenhuis met een ander lichaam terugkeerde.

"Mijn maag is momenteel erg gevoelig. Ik heb niet veel zin om te eten. Ik zit nu zeker niet te wachten op een gastronomische maaltijd. Het is niet meer dan logisch als je weet wat ik heb doorgemaakt. Volgens mij is het eerder een gevolg van de operatie die nog maar pas is gebeurd. De ingreep zou voor de toekomst ongeveer hetzelfde effect moeten hebben, dat zal ik nog moeten ervaren. De verwachting is dat ik binnen een paar maanden toch op een normale manier met smaak zou moeten kunnen eten." In augustus staat Turnhout kermis op het programma. Rond de Grote Markt kan je dan terecht voor heerlijke smoutebollen... "Ik kijk wel uit naar lekker eten, maar met smoutebollen heb ik slechte ervaringen. Nee, daarvoor ga ik passen."