Familiale verzekering voor grote gezinnen niet vanzelfsprekend

Iedereen die kinderen heeft, zou verplicht een familiale verzekering moeten afsluiten. Dat zeggen de verzekeringsmakelaars. Een rondvraag leert dat de meeste makelaars geen

familiale

willen afsluiten met grote gezinnen als die bij hen ook niet een resem andere polissen bestellen. De dramatische treinbotsing vorige week dinsdag heeft veel ogen geopend. Drie kinderen legden een betonblok op de sporen. Een trein ontspoorde. Een trein uit de andere richting botste er tegen. De machinist kwam om het leven. Meteen kwam de vraag: wie moet opdraaien voor de meer dan honderd miljoen frank kosten.

Désirée De Poot

BR>

De familiale verzekering

was het antwoord. Meer dan 80% van de bevolking heeft er een. "Zeker gezinnen met kinderen", zegt François De Clippele van de Beroepsvereniging van Verzekeringsondernemingen. Laat ons veronderstellen dat de jonge daders kinderen waren van een groot uitheems gezin. De kans dat ze dan een familiale verzekering hebben, is plots klein. "Wij verzekeren zelden grote gezinnen die alleen maar een familiale polis bij ons willen afsluiten", zegt een verzekeringsmakelaar spontaan. De meeste kinderrijke gezinnen worden gevonden in allochtone milieus en net die milieus hebben slechts uitzonderlijk een batterij verzekeringen.

Wanbetaler

"Wij sluiten alleen een familiale verzekering af met grote gezinnen als ze ook andere verzekeringspolissen bij ons hebben of als we verwachten dat we zo de andere polissen kunnen binnenhalen", zegt een concurrent. Bij vrijwel alle grote verzekeraars krijgen we hetzelfde antwoord. "De toestand is nog schrijnender", zegt de eerste makelaar. "Neem nu een gezin met acht kinderen die het al niet breed heeft. Vader neemt een familiale verzekering. Het jaar later stelt hij de betaling uit. Door niet te betalen komt hij op het centraal fichesysteem van wanbetaler. Hij kan het vergeten om ooit ergens nog een familiale af te sluiten."

Nogal wat gezinnen hebben hun familiale polis vorige week terug bovengehaald. Alle verzekeraars melden een opvallende stijging van vragen over de dekking van hun polis. "We weten dat er de jongste week vragen zijn gekomen om dat maximale bedrag van uitkering bij materiële schade - nu 36 miljoen - op te trekken", zegt François De Clippele. "We begrijpen die wens maar vrezen dat dan een aantal mensen afhaakt omdat de polis duurder wordt." Een aantal maatschappijen heeft intern wel besloten om die maximale grens op te trekken. Pater Luc Versteylen, en met hem de groep Helaba, vindt dat er iets schort in het kamp van de NMBS. "Door de onevenredigheid tussen de mogelijke nalatigheid van de ouders en hun dreigende ruïnering moet de NMBS haar schadeëis beperken tot het bedrag dat de familiale kan uitkeren."

Nu in het nieuws