Nieuwe aandelen van Omega Pharma kosten maximaal 37 euro

Omega Pharma brengt 200.000 nieuwe aandelen op de markt. Ze kosten maximaal 37 euro per stuk. Geïnteresseerde beleggers kunnen ze vanaf vandaag bestellen. De inschrijvingsperiode loopt tot vrijdag 5 mei. De operatie wordt begeleid door Artesia, Petercam, Bank Degroof, BBL, Bacob en Vermeulen-Raemdonck. Omega Pharma is vooral gekend als distributeur van generieke geneesmiddelen. Dat zijn medicamenten die zonder voorschrift in de apotheek kunnen worden gekocht. Daarnaast is het bedrijf vooral gespecialiseerd in het leveren van informatica-oplossingen aan apothekers, dokters en tandartsen.

Johan Van Geyte, Belga

BR>Het bedrijf staat gekend een sterke groeier. In 1999 steeg de omzet met 79% tot 1,65 miljard frank. In 2000 hoopt Omega Pharma uit te komen op zowat 4 miljard frank. Nadat de onderneming in België al diverse keren het overnamepad bewandelde, wil ze nu de Franse en Nederlandse markt op. "En ook hier gaat het maar om een tussenstap vermits wij op termijn willen doorgroeien tot een paneuropese dimensie", zegt voorzitter Marc Coucke. Om het tempo erin te houden, heeft Omega Pharma vers geld nodig. Daarom doet het bedrijf een beroep op geïnteresseerde beleggers. Bestaande aandeelhouders hebben daarbij een streepje voor. Hun aandelen worden vandaag in tien gesplitst. Voor elk oud effect ontvangen ze dus tien nieuwe stukken. En elke coupon nr. 1 van een nieuw aandeel geeft vervolgens het recht tot aankoop van een bijkomend effect tegen maximum 37 euro per stuk.

In totaal zullen 200.000 nieuwe aandelen worden uitgegeven. Zeventig procent daarvan gaat naar de institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars. De overige 30% zijn voor het grote publiek bestemd. Als de belangstelling van de beleggers groot is, kan het aanbod worden uitgebreid tot 300.000 stuks. De intekening kan gebeuren tot vrijdag 5 mei. In geen geval zal de intekening voortijdig afgesloten worden omdat Omega Pharma de buitenlandse investeerders de kans wil bieden te investeren. De definitieve prijs en de eventuele verdeling bij overintekening zal op 9 mei worden bekendgemaakt.