Euro zakt naar nieuw dieptepunt

De euro is dinsdag naar een historisch dieptepunt gezakt tegenover de dollar. Voor de Amerikaanse munt moest omstreeks 17u omgerekend al 43,53 frank worden betaald tegenover 42,95 frank op de middag. Aanleiding daartoe is het feit dat de Amerikaanse economie veel sterker groeit dan de Europese. Sinds zijn introductie op 1 januari 1999 is de euro nu al meer dan 20% van zijn waarde kwijtgeraakt tegenover de dollar. Ten opzichte van de yen bedraagt de daling zelfs 25%. Toch lijkt de Europese eenheidsmunt zijn bodem nog niet te hebben gevonden. Dinsdag gleed hij verder af. De investeerders lieten de munt voor wat hij was en hevelden hun geld verder over naar Amerikaanse dollars. Dat de koers van de Amerikaanse munt geen krimp gaf na de sterke terugval van de Nasdaq-beurs op maandag overtuigde hen van de kracht van het groene biljet.

Johan Van Geyte, Belga

BR>Aanleiding voor de terugval van de euro tegenover de dollar is de groei van de Amerikaanse economie. Die presteert heel wat beter dan de Europese. Daarom wordt er veel geld naar de overkant van de oceaan versast en trekt de koers van de dollar aan. Alle ogen zijn nu gericht op de bestuursvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) van komende donderdag. Die moet beslissen of er al dan niet een renteverhoging komt. Een dergelijke ingreep kan het beleggen in euro's opnieuw aantrekkelijker maken en de koers doen opveren. Toch is het lang niet zeker dat het zover komt. De ECB heeft steeds gesteld dat de euro zijn eigen weg moet vinden. De instelling zegt alleen de rente te willen wijzigen als er gevaar is voor oplopende inflatie.

Met die perikelen op de achtergrond opende de Beurs van Brussel dinsdag niettemin positief. Toch kon ze de winst niet lang vasthouden. Bij het sluiten van de handel stonden de grootste twintig Belgische waarden al gemiddeld 0,47% in het rood. Van de elitewaarden eindigden er dertien lager, terwijl er nog zes stijgers genoteerd werden en één aandeel een onveranderde koers behield. Het was evenwel een kleiner aandeel dat het meest in de belangstelling kwam. Nadat het vorige week reeds 11,5% aan zijn koers kon toevoegen, verdapperde Creyf's gisteren opnieuw 4,16%. Een aandeel van de interimgroep kost nu al 25 euro. Er gingen maar liefst 290.000 stuks van de titel over de toonbank.

Nu in het nieuws