"Toon had geen zin meer in gek doen"

Herman Van Hove van Uitgeverij Biblo in Kalmthout heeft acht jaar het management van Toon Hermans op zich genomen. "Vorige week wilde hij me spreken over het opzetten van een nieuwe show", zegt hij. "Maar het heeft jammer genoeg niet mogen zijn." "Ik heb Toon leren kennen tijdens de viering van zijn 75ste verjaardag in het Antwerpse Sportpaleis", begint Van Hove zijn verhaal. "Dat was een organisatie van het ANZ. Ik zou zijn groot schilderijenboek uitgeven, dat enkele jaren later werd voorgesteld op de Boekenbeurs. Daarom kwam ik veel in contact met hem en zocht hem geregeld op om over dat project te praten. Er kwamen tal van andere zaken ter sprake en voor ik wist, was ik zijn producent en zijn manager."

Herman Van Doninck

BR>Herman Van Hove was duidelijk aangeslagen. Toen we hem aan de lijn kregen, kwam hij net terug van de begrafenis die alleen bedoeld was voor de naaste familie en enkele vrienden. Toon werd bij

zijn Rietje

bijgezet. "Toon is constant creatief gebleven", weet Van Hove. "Hij is tot het laatste moment blijven schrijven en schilderen. Hij heeft opnieuw een reeks mooie liedjes gemaakt. De cd met die nummers is zo goed als klaar. Eigenlijk had hij geen zin meer om gek te doen. Gewoon wat filosoferen in zijn liedjes, dat sprak hem aan. Binnenkort zullen die pareltjes allicht op een postume cd verschijnen."

Intiem

De manager heeft vooral een goede vriend verloren. "De mooiste herinneringen spelen zich af aan de keukentafel bij Toon thuis. Als je min of meer intiem was met hem, was het daar te doen. Eerst kreeg je zoveel mogelijk eten, allemaal heel gezonde dingen, want een Limburger is nu eenmaal gastvrij. Daarna schoof hij zijn stoel achteruit en kreeg je privé een onemanshow. Dat waren dé gelukzalige momenten. Verder was hij een beminnelijk en lief man, maar streng voor anderen en voor zichzelf." Voor Herman Van Hove heeft Toon Hermans heel veel betekend in zijn leven. "Ik ben blij dat ik hem heb mogen leren kennen. Voor mij is hij de grootste artiest van de eeuw. In zijn genre is hij niet te evenaren.

Nu in het nieuws