Mobistar krijgt inzage in lijst wanbetalers Belgacom

Belgacom wordt lid van de vzw Preventel. Daardoor komen de wanbetalers van de onderneming op een zwarte lijst te staan die ook door de andere telefoniebedrijven zoals Mobistar en Orange kan worden ingekeken. Preventel, een vzw die eind 1998 van start ging, heeft tot doel telecombedrijven te beschermen tegen wanbetalingen van hun Belgische klanten. Zij zet daartoe de slechte betalers van alle deelnemende ondernemingen op een gemeenschappelijke lijst. Dit moet voorkomen dat ze overstappen naar een andere aanbieder van telefoniediensten vooraleer hun schulden bij hun vorige maatschappij zijn aangezuiverd. Door de liberalisering van de telecommarkt was dat immers geworden.

Dirk Billion

BR>De leden van Preventel (Debitel Belgium, Mobistar, Orange, Proximus, Talkline en nu ook Belgacom) verbinden zich tot naleving van de vertrouwelijkheid van de gegevens. Ze zorgen er ook voor dat deze worden gewist uit het bestand zodra de schulden zijn betaald. "Het totaal aantal wanbetalers is stijgend", stelt beheerder Marc Lootens van Preventel. "Concrete cijfers kunnen we echter niet vrijgeven om vertrouwelijke redenen."

"Bij Belgacom is het aantal wanbetalers Belgacom stabiel", weet woordvoerster Lian Verhoeve van de grootste Belgische telecomonderneming. "Toch is een wanbetaler er één te veel en is Belgacom lid geworden om dat aantal - dat ik niet kan specifiëren - naar beneden te halen."

Nu in het nieuws