Sommige modellen zuigen verf

Tableaux Vécus

heet de verrassende tentoonstelling die de jonge Herentalse schilder Wouter Otten en fotograaf Bart Peeters tot 15 mei in het Koninklijk Paleis op de Meir tonen. "We zijn ambitieus. We wilden laten zien dat je bodypainting tot kunstvorm kunt veredelen", zegt Wouter Otten.

Tableaux Vécus

is een interpretatie van een interpretatie. Schilder Wouter Otten wou wel eens kijken hoe ver hij kon gaan in het creatief beschilderen van modellen. Kompaan Bart Peeters - niks te maken met de tv-vedette - maakte daar dan foto's van, sommige digitaal bewerkt.

Peter Haex

BR>"Voor de meeste mensen is bodypainting iets wat je kan zien op een Erotica-beurs. Of je krijgt modellen als Vrijheidsbeeld of aardbei opgedist. Wij wilden meer", lacht Wouter Otten (25). Wouter volgde les bij Fred Bervoets aan de Academie in Antwerpen. "Ik had dus wel iets met lichamen, maar bodypainten is toch iets anders dan schilderen op doek. Een doek is geduldig. Lukt het niet de eerste keer, ga je een koffie drinken en wat wandelen. Een model moet je wel in één sessie van zes uur beschilderen, want daarna wordt hij of zij nog vier uur lang gefotografeerd. Je moet dus diep uit je beeldend geheugen kunnen putten om in één ruk een model af te werken."

Craquelé

Je kan zien op de foto's dat Wouter de verf in bijna tastbare lagen op zijn modellen legt. Als de verf droogt, ontstaat er een craquelé-effect. Assertieve dames worden fragiele wezens. "We hebben tijdens dit drie jaar durende project best wel wat geëxperimenteerd. Zo gebruik ik graag speciale bodypaintverf, met het soort kleislib dat ook keramisten gebruiken. Het is raar, want een lichaam is net een doek. Sommige doeken zuigen verf op. Dat heb je ook met de lichamen van de modellen. Een model ging na een grondige douche in een sauna. De kleuren dropen van hem af. Het is jammer dat Bart daar geen foto van heeft kunnen nemen", zegt Wouter.

Bart Peeters en Wouter Otten, Tableaux Vécus, elke dag behalve maandag tot 15 mei in het Koninklijk Paleis, Meir 50, Antwerpen.

Nu in het nieuws