Karel Van Miert raapt ook miljoen op bij Agfa-Gevaert

Karel Van Miert is benoemd tot bestuurder bij Agfa-Gevaert. De vroegere Europese commissaris en socialistische voorman heeft daardoor uitzicht op zijn part van de 425.000 euro, zowat 17 miljoen frank, aan beheersvergoedingen. De 16 bestuurders van de onderneming lieten die zichzelf maandag toekennen op de algemene vergadering van aandeelhouders van het bedrijf. Bovenop hun zitpenningen lieten de bestuurders zich een eenmalige premie van minimum 80.000 frank in het vooruitzicht stellen. Het juiste bedrag hiervan is gekoppeld aan het dividend dat de gewone aandeelhouders volgend jaar zullen krijgen. Voor Van Miert is het overigens niet zijn eerste mandaat. Eerder stapte hij ook al binnen in de bestuurskamer van Philips en sleepte hij al een opdracht in de wacht aan een Nederlandse managementschool.

Marc Balduyck

BR>De intrede van de gewezen Europese Commissaris past in de bestuursherschikking bij Agfa-Gevaert. De algemene vergadering van aandeelhouders kende maandag zes nieuwe mandaten toe. Ze wees bovendien André Leysen van de holding Gevaert aan om het voorzitterschap over Agfa-Gevaert over te nemen van de Duitser Strenger. Die zetelde tot nog toe voor het Duitse chemiebedrijf Bayer, dat tot vorig jaar de eigenaar was van Agfa-Gevaert. Agfa-Gevaert doet het ondertussen vrij behoorlijk, stelde afgevaardigd-bestuurder Klaus Seeger zijn aandeelhouders gerust. Die waren vrij talrijk naar de algemene vergadering in Antwerpen gekomen. Nogal wat beleggers zijn ongerust omdat Agfa-Gevaert na de beursintroductie tegen een koers van 22 euro ondertussen weggezakt is naar 20 euro.

De nieuwe aandeelhouders hebben nog maar weinig plezier gehad aan hun effecten. "In het eerste kwartaal hebben wij een omzetstijging van 20% gerealiseerd", probeerde Seeger. "De bedrijfswinst zit zelfs 50% hoger." Tijdens een buitengewone algemene vergadering kenden de aandeelhouders het management het recht toe om 10% eigen aandelen in te kopen. Een en ander mag eveneens gezien worden als een poging om de koers van de aandelen omhoog te jagen.

Leysen laat niet in zijn kaarten kijken

De holding Gevaert heeft nog een optie om 10% van het aandelenkapitaal van Agfa-Gevaert te kopen bij Bayer. De vraag of Gevaert die optie inderdaad zal lichten, weegt zwaar op de koers van Agfa-Gevaert. Voorzitter André Leysen van Gevaert houdt de boot af.

Koopt Gevaert nog aandelen bij?

André Leysen

: Wij moeten slechts beslissen tegen 31 mei. Wij hebben nog even de tijd.

Uw onbeslistheid weegt op de koers van Agfa-Gevaert.

Dat aanvaard ik niet. De financiële markten moeten nu eens eindelijk leren de cijfers van een onderneming met meer wetenschappelijke zin te benaderen. De resultaten van Agfa-Gevaert zijn uitstekend. Laat ze zich daar naar richten.

Maar de markten reageren dezer dagen vrij emotioneel. Indien Gevaert niet bijkoopt dreigt de koers van Agfa-Gevaert onderuit te gaan.

De beleggers moeten inzien dat de enige basis om te investeren de verwachte winstuitkering van een bedrijf is. Nu kopen ze alleen in de hoop snelle meerwaarden te realiseren. Volgens mij is die periode voorbij. De beleggers zullen wel weer tot bezinning komen.

Nu in het nieuws