Vijftienjarige cybervandaal aangeklaagd in Canada

De gerechtelijke autoriteiten in Canada hebben een 15-jarige jongen aangeklaagd die in februari de website van CNN en 1.200 andere internetsites over de hele wereld urenlang zou hebben platgelegd. De naam en andere persoonlijke bijzonderheden van de jongen mogen krachtens de Canadese wet niet openbaar worden gemaakt. Zijn computer-schuilnaam was "Mafiaboy". CNN, Yahoo!, eBay, Amazon.com, ETrade en vele andere bekende websites werden in februari in kennelijk gecoordineerde cyberaanvallen platgelegd. De moedwillig veroorzaakte storing betekende voor miljoenen internetgebruikers ongemak en riep vragen op over de veiligheid van het internet.

AP

BR>De politie kwam de jongen op het spoor omdat hij in chatrooms van hackers niet kon nalaten op te scheppen over zijn prestatie. Afgelopen zaterdag verrichtte de politie bij hem thuis in Montreal huiszoeking. Computerapparatuur en -programmatuur werden in beslag genomen en de jongen werd gearresteerd. Maandag werd hij voorgeleid en op borgtocht vrijgelaten, maar onder strikte voorwaarden. Zo moet hij bij zijn vader of moeder blijven, contact met drie vrienden vermijden, tussen 20.00 en 07.00 uur thuis zijn, naar school gaan, niet internet op gaan, alleen op school onder toezicht schoolwerk doen op de computer en bibliotheken, universiteiten, winkels en andere plaatsen met openbare toegang tot computers of computerapparatuur mijden.

Het gezamenlijke onderzoek van de Canadese politie, de Amerikaanse FBI en het Amerikaanse ministerie van justitie duurt voort. Politiewoordvoerder Yves Roussel sloot niet uit dat het onderzoek tot verdere arrestaties zal leiden. De bekende websites werden in februari via gekraakte computers bestookt met enorme aantallen elektronische berichten die de servers van de sites niet konden verwerken. Drie gekraakte computers zijn geidentificeerd, maar volgens onderzoekers zijn er waarschijnlijk tientallen, zo niet honderden gebruikt. Daartoe moesten de verdachten eerder toegang hebben verkregen tot deze computers. "Mafiaboy" heeft waarschijnlijk op een of meerdere van deze gekraakte computers zijn sporen achtergelaten. Internet Direct, een provider in Toronto, zou de politie de ware identiteit van Mafiaboy hebben gegeven. De aanbieder had Mafiaboy eerder als klant afgesloten omdat hij de gebruiksregels van de provider had overtreden.

Nu in het nieuws