'Lijmen' slachtoffer van strijd België-Nederland

Robbe De Herts

Lijmen/Het been

dreigt het slachtoffer te worden van een conflict tussen de Nederlandse en Brusselse coproducenten. De film zal, na de festivals van Rotterdam, Brussel en Berlijn, binnen twee weken ook Cannes mislopen.

Rudy De Coninck

BR>Waarschijnlijk haalt hij pas ten vroegste in september onze bioscopen. Robbe zelf was niet voor commentaar bereikbaar.

Dwarsligger is de Nederlandse coproducent Ruud den Drijver van Cineventura (Amsterdam). "Zowel de persoonlijkheid als het financiële beheer van onze cofinancier zorgen ervoor dat

Lijmen/Het been

nog steeds niet voltooid is, hoewel we al vier maanden beschikken over een nagenoeg afgewerkte kopie", klaagt diens Belgische wederhelft Michel Houdmont van Signature Films (Brussel).

"Enkel de generiek en de soundmix zijn nog niet in orde, maar daar wringt het schoentje. De preproductie en eigenlijke opnamen waren compleet in Belgische handen en dat kon controlefreak Den Drijver blijkbaar niet verkroppen. Gezien contractueel vastligt dat de postproductie in Nederland plaatsvindt, wil men ons zo lang mogelijk aan het lijntje houden. We kunnen daar weinig aan veranderen, want den Drijver beschikt over de rechten op de roman. Mijn vermoeden is dat een groot deel van het budget gebruikt is voor andere doeleinden, maar dat valt moeilijk te bewijzen. Tegelijk is er een dispuut tussen Robbe en Ruud op verschillende andere vlakken."

Beloftes

"Er is nog wel dialoog, maar niet langer op financieel vlak", gaat Houdmont verder. "We krijgen massa's beloftes, die uiteindelijk niet worden ingewilligd. Omdat twee weken geleden weer een afspraak in het water viel, beginnen we de moed te verliezen en moeten we rekening houden met het feit dat we zelfs de releasedatum in spetember niet halen. We hebben zo het filmfestival van Rotterdam, Brussel, Berlijn en weer Cannes aan onze neus zien voorbijgaan. Die man vindt elke dag het filmberoep opnieuw uit!"

Tijdens een aflevering van

Sterren en kometen

die zich afspeelde op de set van een Vlaamse pornoprent, verklaarde Robbe tegen Luk Alloo dat hij zo'n pure seksfilm ook wel ziet zitten. Zelfs met Reddy De Mey, als we de Oostendse journalist mogen geloven. Kwestie van bezig te blijven. Al regisserend weliswaar. Misschien wacht hier een tweede carrière?

Nu in het nieuws