Zestien Robinson Crusoes in nieuw 'realityprogramma'

Amerikaanse programmamakers hebben de laatste hand gelegd aan een tv-serie waarbij een groep mensen wordt gefilmd die op een "onbewoond" eiland tracht te overleven. 'Survivor' wordt vanaf komende maand in dertig afleveringen van één uur uitgezonden door de Amerikaanse omroep CBS.

Belga

BR>Het is de nieuwste productie van tv-makers die "echte mensen" onder bijzondere omstandigheden geduldig met camera's en microfoons volgen. Het experiment met zestien vrijwilligers duurde 49 dagen. Elke drie dagen dienden de deelnemers te stemmen over wie van het eiland af moet.

Producer Mark Burnett noemt 'Survivor' een mengsel van soap, spelprogramma en overleving. "Iedereen die wel eens heeft gevlogen, heeft wel eens bij zichzelf gedacht: 'Mijn God, als wij neerstorten hoe moet ik met deze mensen overleven?' Nu zullen wij erachter komen".

Eerdere kassuccessen zoals de Nederlandse productie 'Big Brother' isoleerden ook een groepje mensen, maar dat was in een soort kaal woonerf in Nederland. CBS pakt het groots en romantisch aan en is naar de jungle van een "afgelegen onbewoond eiland" met inheemse ruïnes en "dodelijke slangen" getrokken.

Het eiland waarop zestien Amerikanen met enkel wat bescheiden hulpmiddelen hun 'televisieschipbreuk' leden, heet Pulau Tiga. Het Amerikaanse dagblad The Washington Post schreef zaterdag overigens dat de "reality" van CBS wel met een korrel zout genomen moet worden.

De omroep heeft Pulau Tiga via het internet aangeprezen als "eeuwenlang door mensenhanden onaangestast". Feitelijk is het een vakantie-eiland voor de kust van Maleisisch Borneo met alle voorzieningen van dien. Om het wat exotischer te maken, heeft CBS er eerst 'antieke' ruïnes neergezet. De mysterieuze culturen die Pulau Tiga ooit zouden hebben gedomineerd, uiten zich in stukken geverfd schuimplastic. Om het eiland "onaangetast" te maken, heeft CBS voor het filmen eerst schoonmaakploegen ingezet die tweeduizend zakken vol achtergelaten vuilnis hebben verzameld.

De laatste aflevering is donderdag gefilmd. De langste overlever heeft toen één miljoen dollar gewonnen. Maar hij of zij mag er niets over zeggen tot de serie is uitgezonden, anders moet hij/zij vier miljoen schadevergoeding aan CBS betalen. Er zijn ook psychologen betrokken bij 'Survivor'. Een soortgelijk Zweeds tv-programma ('Expedition Robinson') werd eerder ontsierd door de zelfmoord van een deelnemer die van Crusoes Zweedse tv-eiland werd weggestemd.

De Maleisische autoriteiten en hotelexploitanten zijn in de wolken. Ze hopen dat de serie van dertien afleveringen aanslaat. Ze wijzen erop dat iedereen kan komen overleven, bijvoorbeeld in het splinternieuwe hotel. Het afgelegen eiland is makkelijk te bereiken via Kota Kinabalu, de derde stad van Maleisië.

Daar vandaan is het een kwartierje per helikopter naar Pulau Tiga. Behalve strand, palmen en zee is er nu ook cultuur te zien; intrigerende ruïnes van de Amerikaanse reality-tv-makers.

"De publiciteit die dit genereert, is enorm. Het helpt ons (de deelstaat) Sabah aan te prijzen als een avontuurlijke reisbestemming", aldus een opgetogen Irene Benggon Charuruks van de plaatselijke toeristische dienst. Niet-begrijpende lokale bewoners stelden haar vragen over de rare Amerikanen. Zij antwoordde dan, misschien een nieuwe tv-show uitlokkend: is het niet leuk te zien wat er zou gebeuren als iemand u in New York zou neerplanten en dwingt de metro te nemen?

Nu in het nieuws