Schrijfster Hélène Nolthenius overleden

Schrijfster Hélène Wagenaar-Nolthenius is zaterdag na een kortstondige ziekte in haar woonplaats overleden. Ze werd 80 jaar. Hélène Nolthenius werd op 9 april 1920 geboren. Ze studeerde muziekwetenschappen in Utrecht en promoveerde in 1948 op 'De oudste melodiek van Italië', een studie over de invloed van de franciscaanse beweging op de muziek van Italië. Veel opgang maakte haar studie over de muziek en maatschappij in Italië in de dertiende eeuw, "Duecento" (1951).

Belga

BR>Behalve muziek en en cultuurhistorische studies schreef zij romans en verhalen die zich meestal in Italië afspeelden. In 1958 werd zij buitgewoon en in 1966 gewoon hoogleraar in Utrecht in de muziekgeschiedenis van de oudheid en de middeleeuwen. Ze bekleedde dit ambt tot 1976.

In 1988 werd haar studie over Franciscus van Assisi, "Een man uit het dal van Spoleto", genomineerd voor de AKO-literatuurprijs. Vorig jaar kreeg Nolthenius de Anna Bijns Prijs, een tweejaarlijkse prijs voor de vrouwelijk stem in de letteren. De jury kende haar de prijs toe vanwege "de literaire kwaliteit van haar werk, dat niet alleen van vakmanschap en eruditie getuigt, maar ook van inzicht in menselijke verhoudingen".