Koeien met siësta geven meer melk

Koeien blijken behoorlijk baat te hebben bij een flinke middagpauze. Als de dieren 's morgens en 's avonds in de wei staan en tussendoor in de stal liggen, geven ze dagelijks een liter melk extra. Bovendien bevat hun melk meer eiwitten en minder vet. Dat blijkt uit jarenlang onderzoek op proefboerderijen in Lelystad en het Achterhoekse Hengelo. Het idee voor de siësta-beweiding is jaren geleden geboren op proefboerderij De Marke in Hengelo. Daar doen onderzoekers proeven om de mest van runderen milieuvriendelijker te maken. Dat kan door een andere verhouding gras en bijvoer (maïs). Assistent-bedrijfsleider Z. van der Vegte bemerkte dat koeien daardoor ook meer melk gaven. Na drie jaar testen bij het Praktijkonderzoek Rundvee (PR) in Lelystad zijn de voordelen nu bewezen. Een proefgroep gaf een liter melk meer per dag dan een groep koeien die gewoon de hele dag in de wei stond.

AP

BR>Voordeel is onder meer dat de koeien 's zomers op het warmste deel van de dag niet buiten naar schaduw hoeven te zoeken. Anders staan ze maar te puffen, in plaats van te grazen. In de koele stal kunnen ze wel doorgaan met eten en melk ontwikkelen.

Nadeel van de siësta-beweiding is dat de boer tweemaal per dag zijn koeien moet ophalen. Dat is veel werk, vooral 's avonds laat heeft niet iedere boer nog zin in zo'n half uurtje werk. Op dit moment worden de koeien daarom lange tijd achtereen in de wei gelaten. "Dat is het grootste bezwaar in de praktijk", aldus Van der Vegte. "Veehouderijen zijn vaak eenmansbedrijven. 's Avonds om tien uur naar je weiland is lastig als je een feestje of een vergadering hebt". Bedrijven waar bijvoorbeeld twee broers samenwerken, gaat het beter.