De wereld is aan de avatars

Wezens met een virtuele identiteit, cyberfiguren of

avatars

. "Het zijn de stripfiguren van onze tijd", zegt Rudy Verbeeck, gedelegeerd bestuurder van het Woluwse Imagination In Motion, een bedrijf dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van dergelijke schepseltjes. "En onze technologie maakt het weldra mogelijk dat je ze niet meer zult kunnen onderscheiden van de échte mens. Ja, dan wordt het pas akelig."

Tom Willems

BR>Het is niet denkbeeldig dat we in de toekomst, tijdens onze surftocht in cyberspace, allemaal avatars tegenkomen. Zij nemen ons bij de hand en leiden ons rustig langs de plaatsen die ze (lees: de ontwikkelaars van de website) ons willen tonen. De cyberfiguren treden op als knowbots (weetallen) en hebben een zogenaamde

human interface

; ze zijn menselijk. "De huidige internettechnologie is zeer statisch", vertelt Rudy Verbeeck. "Binnenkort gaat iedereen een op maat gemaakte figuur hebben. De mogelijkheden daarmee zijn legio. Bedrijven kunnen hun levende mascotte gebruiken op evenementen, in reclamespots en om te adverteren."

En als er een wildgroei is, zal men wel iets anders verzinnen. Want daar ligt een uitdaging? "Zeker. Ananova, die afgelopen woensdag werd voorgesteld, kan bijvoorbeeld zwanger worden. Interessant. Zij lééft dan, hè. Trouwens, Ananova was een creatie van een persbureau. Die firma zit dus aan de bron om van alles een hype te maken. Een handige gekte, want nu bieden ze Ananova al te koop aan."

Beter

"Maar de technologie (

Real-Actor

, waarmee creaturen in de zogenaamde

real-time

, zonder te downloaden, kunnen worden bekeken) waarover wij nu beschikken is veel beter dan die waarmee Ananova is gecreëerd", gaat Verbeeck verder. "En dan stoort het me dat de publieke opinie, onder meer in

TerZake

, weeral eens neerkijkt op de kleine bedrijfjes die ermee bezig zijn. Typisch Belgisch. Bij ons wordt het niet geapprecieerd dat er aan vernieuwing wordt gedaan. Iets moet uit het buitenland komen voor het echt wordt aanvaard."

"We zijn bijvoorbeeld ook betrokken in een project waaraan ook enkele universiteiten, zoals die van Genève, deelnemen. We startten de speurtocht naar een karakter dat niet meer te onderscheiden valt van de echte mens. Over twee jaar zouden we daarmee moeten klaar zijn."

Dat opent toch de weg naar manipulatie van de werkelijkheid? "Ach, die heb je nu ook al. Een film barst van speciale effecten. Op het internet circuleren bewerkte foto's van een naakte prinses Mathilde. En in Peru laat presidentskandidaat Fujimori twee foto's bij elkaar voegen zodat zijn rivaal Toledo naast een blote vrouw in de krant verschijnt. Wie malafide ideeën koestert, zal altijd misbruik kunnen maken van de technologie."

Nu in het nieuws