Artesia waardeert aandeel op 30,9 dollar

De sector van de draadloze communicatie staat voor een enorme expansie. En daar moet ook het Leuvense Option International van kunnen profiteren, stelt Artesia Securities. De beursvennootschap waardeert het aandeel op 30,9 dollar.

BR>

Toekomst Option hangt niet aan draadje

Meerdere decennia bleef telecommunicatie beperkt tot het telefoneren via vaste toestellen. Wie iemand wou spreken, moest zijn gesprekspartner effectief aan de andere kant van de draad krijgen.

Maar dat is lang vervlogen tijd. Intussen is het mobiel bellen met een gsm al goed ingeburgerd. Bovendien kunnen nu ook computergegevens draadloos worden verstuurd en ontvangen. Volgens het onderzoeksbureau Dataquest staat dit alles trouwens voor een enorme doorbraak. Het voorspelt dat de markt voor dit laatste zal groeien van 3 miljoen gebruikers nu tot 36 miljoen in 2003.

Option International heeft op deze groei goed geanticipeerd. De allereerste producten van het Leuvense bedrijf waren verbindingsstukken die toelieten om de gegevens van een draagbare computer via een gsm te verzenden of te ontvangen. Met de nieuwe producten - de Fistfone Card - zijn zelfs die tussenstukken niet meer meer nodig. De ontvangst- en verzendapparatuur wordt nu in de computer zelf ingebouwd.

De belangrijkste overeenkomst die Option tot nog toe sloot, is ongetwijfeld die met met het Amerikaanse bedrijf Handspring. Dat is de opkomende speler op de markt van de zakcomputers, die met met zijn Visor de regelrechte concurrentie van de 3Com-Palmpilot overklast wegens zijn modulaire uitbreidbaarheid. Het concept is vergelijkbar met dat van de

gameboy

modules. Voor de draadloze telefoniemodule deed Handspring beroep op Option.

Option ontwikkelde een hulpstuk dat de gebruiker toelaat om zijn zakcomputer zelf als een volwaardige gsm te gebruiken, en dat zowel voor gesprekken als voor gegevens. Gedaan dus met en een gsm en een zakcomputer te gebruiken. Wij verwachten dat dit product reeds in 2000 een omzet van 19,6 miljoen USD zal genereren. Ter herinnering: over 1999 bedroeg de totale omzet van Option 12 miljoen USD. Option schat dat zij een technologische voorsprong van ongeveer een jaar heeft met dit product.

Door de ontwikkeling van de FirstFone had Option ook de volledige gsm-technologie in huis. Het ontwerpen en ontwikkelen van gsm's voor anderen werd aldus mogelijk. Zo sloot Option vorig jaar een overeenkomst met het Chinese Xoceco voor de ontwikkeling en productie van gsm's die zowel op de 900 als 1800 MHz-band werken. Het contract is goed voor 7,5 miljoen dollar over twee jaar en opent de deur naar de gigantische Chinese markt.

Misschien net zo belangrijk als deze nieuwe producten was de complete hertekening van de marketing en distributie-aanpak. Daar waar Option er vroeger alleen voor stond, heeft het bedrijf er nu voor gekozen om zich hoofdzakelijk te richten naar fabrikanten van allerlei toestellen zoals een Handspring. Zij integreren de producten van Option in hun eigen producten en zorgen dus zelf voor de distributie en marketing.

Handig meegenomen is dat Option vermeld wordt op de eindproducten, een beetje dus zoals op bijna elke PC 'Intel Inside' staat. Dit fenomeen dat

co-branding

genoemd wordt, zal de zichtbaarheid van Option binnen de wereld van draadloze communicatie drastisch verhogen.

De heroriëntering, zowel van producten als van distributie, maakte dat 1999 een zeer moeilijk jaar werd. Wij zijn er nochtans van overtuigd dat het bedrijf merkelijk betere tijden voor de boeg heeft. Voor dit jaar rekenenen we nog op een licht verlies, vanaf het vierde kwartaal van 2000 moet Option zeker en vast terug met positieve cijfers kunnen uitpakken.

Optimistisch

Wij geloven in Option. Vanaf de tweede helft van dit jaar moeten de verkopen fors aantrekken. Het aandeel heeft zeker nog niet gereageerd op het enorme koerspotentieel van de overeenkomst met Handspring. Het staat bovendien nog altijd goedkoper geprijsd dan dat van andere ondernemingen uit de sector van de draadloze communicatie. We geven Option een waarde mee van 30,9 dollar.

Peter Van AsscheArtesia Securities

Nu in het nieuws