"Fusie Duitse en Engelse beurs kan in tien dagen rond zijn"

De aangekondigde fusie tussen de grootste effectenbeurzen van Europa, die van Londen en van Frankfurt, kan in tien dagen rond zijn nu het belangrijkste struikelblok is weggenomen. Dat meldde althans de Financial Times in haar weekendeditie.

Belga

BR>De onderhandelaars zijn het erover eens dat de afwikkeling van de transacties ('clearing en settlement') buiten de fusie blijft. Dat is een belangrijk besluit, omdat de Duitse beurs grote belangen in de afwikkeling heeft. Daardoor zouden de Duitsers groter zijn dan de Engelsen.

Door de afwikkeling buiten de fusie te laten, is een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid mogelijk. Voor Londen, in Europa de grootste naar de beurswaarde van de bedrijven die er genoteerd zijn, is dat een absolute voorwaarde.

De afwikkeling heeft de fusie lang bedreigd. Aanvankelijk wilden de Duitsers hun belang van 50 procent in Clearstream, een afwikkelingsbedrijf, per se in de fusie meenemen. Londen heeft echter sinds begin jaren negentig geen belangen meer in zulke bedrijven.

De rolverdeling tussen Londen en Frankfurt is nog niet opgelost. Het is reeds duidelijk dat de fusiebeurs een bedrijf wordt naar Engels recht, met hoofdkantoor in Londen. De directie bestaat voor de helft uit Britten en voor de helft uit Duitsers.

De Brits-Duitse gesprekken zijn redelijk vers. Pas donderdag bevestigde de Londense beurs dat er gepraat wordt, maar Londen hield toen een stevige slag om de arm. Succes was nog lang niet verzekerd, heette het.

Een eventuele fusie betekent een tegenslag voor de fusieplannen van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel. Deze drie zijn samen net zo groot als Londen in zijn eentje. Mogelijk is de Brits-Duitse samenwerking een eerste stap naar een pan-Europese beurs.

Nu in het nieuws