Mechelen investeert 2,8 miljoen in kunstwerk Lucas II Franchoys

Print
De stedelijke musea zijn een belangrijk pronkstuk rijker. De stad investeerde ruim 2,8 miljoen in één van de meesterwerken van de 17de-eeuwse Mechelse kunstschilder Lucas II Franchoys, een neef van beeldhouwer Lucas Fayd'Herbe.
BR>"Tot nu toe beschikten we over nog geen handvol werken van Lucas II Franchoys, een van de belangrijkste 17de-eeuwse meesters van de stad. Het nieuwe werk, dat door professor Hans Vlieghe tot zijn betere werken wordt gerekend, wordt een blikvanger voor het stedelijk museum Hof van Busleyden", licht hoofdconservator Heidi De Nijn toe.
Voor de stad was de aankoop ook een buitenkans, want werk van Franchoys verschijnt hoogst zelden op de markt. Dit schilderij, dat een portret van een anonieme voorname burger afbeeldt, is afkomstig uit een Britse privé-collectie.
Via de Londense kunsthandelaar Clovis Whitfield heeft de stad het weten te verwerven. Werken van Franchoys, die het grootste deel van zijn leven in Mechelen woonde en werkte, zijn overigens ook te bewonderen in het Parijse Louvre.
De nieuwe aanwinst slorpt meteen een kwart van het jaarlijkse budget op dat de stad voor de aankoop van kunstwerken uittrekt. "Dat budget is de voorbije jaren vertienvoudigd van 700.000 frank in 1995 naar 8,2 miljoen nu", zegt schepen van Cultuur Frank Nobels (CVP).
"Onze aankooppolitiek richt zich specifiek naar werken die een band hebben met de stad, die hier zijn ontstaan of die door Mechelse meesters zijn gecreëerd, zowel schone als toegepaste kunsten."
Schepen Frank Nobels wil in de toekomst het kunstbudget nog opkrikken. "Het is de bedoeling om 1% van het jaarlijkse budget voor infrastructuurwerkzaamheden te besteden aan kunstaankopen. In de praktijk komt dat neer op een jaarlijks budget van 10 miljoen, een voorstel dat we ook in het verkiezingsprogramma zullen inschrijven", zegt Frank Nobels.

Nu in het nieuws