Van salsa tot Scorcese

In Zuid- en Noord-Amerika is hij een superster, maar bij ons begint het verhaal van Marc Anthony pas. Het eerste Engelstalige album van deze Amerikaan van Puertoricaanse afkomst mikt met zoete popsongs op de Ultratop, terwijl hij in

Bringing out the dead

naast Nicholas Cage als acteur zijn mannetje staat. Anthony werd 31 jaar geleden geboren in het New Yorkse Spanish Harlem in een Puertoricaans gezin. Als kind had hij weinig voeling met de cultuur van zijn ouders; liever voelde hij op straat het leven bruisen, maakte hij kennis met rap-muziek en liet hij zich gaan als een van de grondleggers van de house-beweging. De platen die zijn ma opzette, lieten hem koud.

BR>"Bij ons thuis verwees alles naar Puerto Rico: het eten, de cultuur, de muziek. Maar ik vond in die Latijns-Amerikaanse muziek niets waarmee ik me kon identificeren. Wie kon ik daaruit als idool uitkiezen? Meestal ging het om stokoude mannen." En dat stond haaks op de uitgaanscultuur waarin Marc Anthony zich onderdompelde. Clubs en fuiven stonden bovenaan zijn agenda, en toen hij als zanger in de aandacht kwam, was dat met Engelstalige dansmuziek. In het Spaans zingen? Geen sprake van. Pas later besefte Marc Anthony dat de cultuur van zijn ouders hem wel degelijk beïnvloedde. Toen hij met vrienden Puerto Rico bezocht, hoorde hij liedjes terug die hij tot zijn eigen verbazing woord voor woord bleek te kennen. Toen bandleader Tito Puente in 1992 Marc Anthony vroeg om zijn show in Madison Square Garden te openen, betekende dat een ommekeer.

Hij kapte met housemuziek, leerde salsa kennen en nam een eerste salsa-singel op, nu toch in het Spaans. Het liedje sloeg aan en Marc Anthony werd een ster. Hij dompelde zich verder onder in de cultuur die hij zo lang had genegeerd en leerde zichzelf kennen. "Ik besefte dat ik altijd in de eerste plaats een Puertoricaan ben geweest, en pas dan Amerikaan." Sindsdien lokt hij met zijn warmbloedige salsashows de massa. In de beide Amerika's treedt hij steevast op voor uitverkochte arena's. Van stad naar stad verplaatst hij zich met zijn eigen vliegtuig, waarbij hij zelf achter de stuurknuppel plaats neemt. Met zijn eerste Engelstalige album hoopt hij ook de rest van de wereld aan zijn voeten te krijgen.

Toch is muziek niet alles. Parallel met zijn muziekcarrière maakt Marc Anthony naam als acteur. Enkele jaren geleden was hij de ster van de Paul Simon-musical

The capeman

, nu is hij in de bioscoop te zien in de Martin Scorcese-film

Bringing out the dead

, naast Nicolas Cage. "Ik heb geluk", geeft hij toe. "De tijd die ik met Paul Simon heb doorgebracht, was onschatbaar. En nu Scorcese en Cage. Dat zijn toch de grootsten! Eerst zei ik tegen Marty: dit kan ik niet aan. Maar hij stelde me gerust. En gelukkig maar: nu krijg ik hoofdrollen aangeboden."

Kiezen tussen film en muziek wil hij niet doen. "Film wordt voor mij stilaan even belangrijk als muziek. Maar ik voel beide anders aan. Muziek is wie ik bén, mijn familie. En film is een wereld die ik pas leer kennen, en waarin ik altijd nieuwe dingen ontdek. Het wordt alleen moeilijk de beide te combineren. Mijn manager wordt gek telkens ik een nieuwe film aanneem en hem vraag om dat in mijn schema te passen."

Marc Anthony (Sony). In de bioscoop: Bringing out the dead.

Nu in het nieuws