Besmet water nieuwe oorzaak van dolle koeienziekte

Britse wetenschappers hebben ontdekt dat BSE ook kan worden veroorzaakt door bacteriën in verontreinigd water, in rioolwater en in de grond. Dat betekent dat men ook de dolle koeienziekte kan krijgen zonder vlees te eten. Ook de Franse minister van Landbouw heeft intussen laten vallen dat men rekening moet houden met een onbekende derde vorm van besmetting. De Franse minister Jean Glavany waarschuwde ervoor dat de wetenschappers wel eens een vorm van overdracht van BSE, beter bekend als de dolle koeienziekte, over het hoofd zouden kunnen zien. Daardoor zou de voorspelling als zou de ziekte in Frankrijk tegen eind 2001 onder controle zijn, op de helling komen te staan.

AFP

BR>Totnogtoe zijn er twee besmettingsvormen bekend: enerzijds de besmetting van koe naar kalf en anderzijds de besmetting via het toedienen van besmet voeder. Volgens de Franse minister moet "men vandaag rekening houden met een onbekende derde vorm van besmetting", zo staat te lezen in de weekendeditie van de Franse krant Le Monde. Wat die derde vorm is, vertelde hij er evenwel niet bij. Maar intussen heeft een wetenschappelijk onderzoek in Groot-Brittannië uitgewezen dat BSE ook kan worden veroorzaakt door bacteriën in verontreinigd water, in rioolwater en in de grond. Dat zou onder meer kunnen verklaren waarom zich onder de 47 slachtoffers die in Groot-Brittannië zijn overleden aan de menselijke vorm van BSE, ook enkele vegetariërs bevonden.

Het zou gaan om de bacterie

Acinetobacter calcoaceticus

. In 29 van aan BSE overleden koeien zouden antistoffen tegen die bacterie zijn aangetroffen, terwijl bij de andere koeien weinig of geen sporen daarvan te vinden waren. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met het King's College, het Middlesex Hospital en Wickham Laboratories. De resultaten zullen binnenkort worden gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift

Infection and Immunity

.

Nu in het nieuws