Kuddegeest sleurt Wall Street mee dieperik in

Als de neergaande beurstrend eenmaal op gang is gekomen, kan de daling nauwelijks meer worden gestopt. Meer nog, de aandelenkoersen zullen nog vlugger kelderen omdat steeds meer beleggers hun stukken van de hand doen. Puur kuddegedrag, zo stellen enkele Amerikaanse deskundigen in de financiële wereld en de psychologie. "Hier is heel hoog spel gespeeld", aldus een analist in New York op de dag dat zowel de Dow Jones als de Nasdaq, in punten gemeten, hun grootste verlies aller tijden beleefden. "Iedereen is achter elkaar aan gerend in hun blinde geloof in het fenomeen 'Nieuwe Economie'."

AFP, ANP

BR>Het kuddegedrag heeft in de afgelopen jaren de aandelenkoersen flink omhoog gestuwd, maar nu lijkt er een ommekeer te zijn. Afgelopen week verruilden tal van beleggers hun technologiefondsen voor bedrijven die de Oude Economie vertegenwoordigen. Aanvankelijk wist de Dow Jones zich nog te onttrekken aan de malaise op de Nasdaq, maar vrijdag konden ook de industriefondsen de weelde van de hoge stand niet verdragen. Maar mensen in de kudde handelen niet met hun verstand, zo stelt Kathleen Gurney, psychologe en bestuursvoorzitter van

Financial Psychology Corp

, dat het financieel gedrag van professionele beleggers en individuele investeerders sinds 1986 bestudeert.

"Hoe groter de beweging van de markt, hoe groter de kans dat de individuele belegger de trend volgt die al is ingezet." Bovendien raken mensen soms verlamd van schrik of raken in paniek. Vooral als ze flink geld in de aandelen hebben gestoken. De markt is erg kwetsbaar. Is de trend naar beneden ingezet, dan komen die onervaren kleine beleggers op onbekend terrein. Ze hebben zich daarop helemaal niet voorbereid en weten ook niet wat ze moeten doen. Tot voor kort gingen de koersen namelijk alleen maar omhoog.

Overmoed

"Eén van de grootste en bekendste psychologische effecten waarvan mensen last kunnen krijgen, is overmoed. De kleine belegger heeft een aandeeltje uitgezocht dat vervolgens omhoog is gegaan en dat hem het gevoel heeft gegeven dat hij kijk op de zaak heeft." "Zo hebben ze hun eigen capaciteiten leren overschatten", verklaart David Hirschleiser, professor Financiën aan het

Fisher College of Business

aan de Ohio State University. "We naderen nu het punt waarop de verwachtingen buiten bereik van de werkelijkheid komen. De onaangename verrassingen nopen de mensen hun posities opnieuw te waarderen."

De opgaande lijn van de afgelopen jaren was voor veel kleine beleggers erg aantrekkelijk, verklaart psychologe Gurny. "We hebben allemaal onze dromen en de stijgende aandelen hebben die dromen alleen maar versterkt. Pas als de aandelen dalen en laag blijven, staan we weer met beide voeten op de grond." Zij wijst op de mentale klap die mensen hierbij kunnen oplopen. Eén van haar klanten zag haar kapitaal op de beurs verdrievoudigen. Tot ze in één maand alles kwijt was. "Om zich weer lekker te voelen, kocht ze een BMW 740i nadat ze de beurs zonder een cent koerswinst had verlaten."