Tweede telefoonlijn wordt pak goedkoper met Duo Line

Wie het beu is dat 's avonds de telefoon de hele tijd bezet is omdat zoonlief zit te surfen en dochterlief uren kletst met haar vrijer, kan er nu goedkoper een tweede lijn bijnemen. Belgacom lanceert daarvoor de nieuwe formule Duo Line. Die combineert het gebruiksgemak van twee aparte lijnen met een lagere prijs. Tot eind juni loopt een actie waarbij de omzetting van een normale lijn gratis is. Veel sneller nog dat het verkeer op onze wegen groeit de laatste jaren het telefoon- en dataverkeer. Dat heeft te maken met de toenemende internetgebruik, maar er wordt ook steeds meer getelefoneerd. De liberalisering van de markt bracht lagere tarieven, die het telefoongebruik alleen maar in de hand werken.

BR>Voor de gewone gebruiker, die enkel over een vaste lijn beschikt, schept dat problemen. Als er iemand in huis een paar uur op het net surft, is de telefoon bezet en ben je dus niet langer bereikbaar. Een tweede lijn bijnemen via Belgacom betekende tot dusver een dubbel abonnement. Een tweetal jaar geleden bracht Belgacom de Twin Box op de markt. Die bood, naast de klassieke analoge lijn, een tweede, digitale lijn. Die was speciaal bestemd om sneller te surfen. Je kon ook, mits een meerprijs, tot acht telefoonnummers gaan (waarvan er in de praktijk altijd maar twee beschikbaar waren). Keerzijde van het systeem was de vrij hoge maandelijkse abonnementsprijs: 1.464 frank, BTW inbegrepen.

Alternatief

Met de Duo Line komt er nu een analoog alternatief tegen een prijs die toch een stuk lager ligt: 1.143 frank (BTW in) per maand. Voor dat geld krijg je twee lijnen met twee aparte nummers die je gelijktijdig kan gebruiken. "Wij mikken met dit product op het doorsnee gezin dat geplaagd wordt door opgroeiende kinderen die elkaar om die ene telefoon in de haren vliegen", legt Belgacom-woordvoerder Piet Van Speybroeck uit. Op één lijn kan bij voorbeeld gesurft worden, terwijl de tweede openblijft voor telefoongesprekken. Overigens is de formule enkel bedoeld voor 'matige' internetters. Wie met de standaardcapaciteit niet tevreden is, kan Twin Box nemen of voor de duurdere Turbo Line kiezen.

Om van een gewone telefoonlijn een Duo Line te maken, installeert Belgacom net als bij de Twin Box een doosje. Dat kost normaal 4.114 frank, maar tot eind juni 2000 is de installatie gratis. In een korte reactie noemt Test Aankoop de nieuwe formule een goede zaak, omdat je nu voor twee lijnen toch minder abonnementsgeld betaalt. Voor interzonale of internationale gesprekken geeft de consumentenvereniging nog steeds de raad Belgacom ontrouw te zijn. Kiezen voor een alternatieve operator kan dan een ernstige besparing opleveren. In de praktijk tik je daarbij een viercijfercode van die operator in vóór het nummer van de correspondent.

Nu in het nieuws