Agfa-personeel weigert over te stappen naar Xeikon

De overname van de DPS-tonerafdeling van Agfa-Gevaert door Xeikon wil maar niet vlotten. Nadat eerder in februari een algemene staking bij Agfa op het nippertje werd vermeden, blijken de 138 DPS-werknemers intussen individueel weinig geneigd

vrijwillig

de overstap te doen. Bij de kleine groep arbeiders is de weigering zelfs totaal. Onder dreiging van een algemene 24-urenstaking bereikten vakbonden en directie van Agfa-Gevaert midden februari een akkoord dat de DPS-werknemers de vrijheid zou laten om zelf te kiezen of zij al of niet wilden overstappen. Afgesproken werd dat zij voor 15 april schriftelijk hun keuze zouden bekendmaken. Volgens de vakbonden werd die datum op de valreep nu verschoven naar dinsdag om toch nog wat werknemers over de brug te halen.

BR>Bij de arbeiders, de kleinste groep in deze hoogtechnologische afdeling, was er vrijdag geen twijfel meer. De 26 arbeiders die in de deal betrokken werden, hebben allen duidelijk gemaakt dat ze bij Agfa willen blijven, aldus Patrick Lodewyckx (ABVV) en Jos Schoeters (ACV). Bij de bedienden liggen de kaarten minder eenduidig. Volgens Lodewyckx gaat een aantal bedienden, zeker dan de informatici, naar de nieuwe werkgever. Anderen aarzelen nog. Volgens Jos Schoeters is er bij de bedienden "heel veel twijfel" en wachten velen "tot het laatste moment". Navraag door de vakbond bij de personeelsdienst van Agfa leverde naar verluidt als antwoord op dat "de grote meerderheid van de bedienden en kaderleden verkiest om bij Agfa te blijven."

Nogal logisch, meent Schoeters. Xeikon poogt de kandidaten met aantrekkelijke voorstellen, zoals drie maanden extra-loon, aan te trekken of spiegelt een loonschaal-sprong voor. "Maar uiteindelijk wil men niets op papier zetten. Wij hechten dus geen geloof aan de goede intenties van de overnemer." Bij de betrokken bedrijven konden we niemand meer voor commentaar bereiken.

Nu in het nieuws