Muhka ligt goed in de markt bij jongeren en Nederlanders

Print
AntwerpenZestig procent van de bezoekers van het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (Muhka) is tussen de 20 en de 50 jaar. 25,6 procent is Nederlander. Dat leert het onderzoek dat de Antwerpse firma Chi Kwadraat uitvoerde.
BR>Chi Kwadraat ondervroeg tussen augustus 1999 en januari 2000 6.092 bezoekers door middel van touchscreens. Dat is een nieuwe techniek die erin bestaat om een gebruiksvriendelijke computer aan de uitgang te plaatsen en de bezoekers eenvoudige vraagjes voor te leggen. Met de wetenschap dat het Muhka vorig jaar 66.000 bezoekers trok en dat sommigen meermaals naar het museum komen, werd ongeveer een vijfde in kaart gebracht.
Erg verrassend waren de resultaten niet. Dat vooral jongeren geïnteresseerd zijn in hedendaagse kunst, is geweten. Dat het Muhka scoort bij hogeropgeleiden en zelfstandigen is ook al evident. Dat van de buitenlanders een kwart uit Nederland komt, is een knappe score. Andere kunstliefhebbers komen voor 2,6% uit Duitsland, 2,5% uit Frankrijk en 2,3% uit Engeland. De meeste bezoekers leren de expo's kennen via mondelinge reclame en de dagbladen, die opmerkelijk beter informeren dan magazines, radio en televisie.
De kijkers quoteerden de tentoonstellingen met een 7 of 8 op 10. In de computerenquête konden de ondervraagden ook opmerkingen geven. Daaruit blijkt dat de bezoekers de bewegwijzering en de informatie uitgebreider willen zien.
Met de gegevens van deze enquête, een primeur voor Vlaamse musea, gaat de ploeg publiekswerking van het Muhka aan de slag. Zij gaan zich beraden hoe men ouderen naar het museum wil lokken. Er komt ook meer informatie in het museum.
"Ik heb een hekel aan te veel informatie op de muren, want dan kijken de mensen niet meer naar de kunst", zegt directeur Flor Bex. "Maar informatiebakjes per zaal lijken aangewezen. Het gebouw wordt ook als een labyrint ervaren. Dus gaan we plannetjes klaarleggen. Met andere suggesties kunnen we minder. Sommigen vinden het museum te wit, anderen vinden dan weer dat er te veel werken hangen."

MEEST RECENT