Ozonpieken vernielen deel landbouwgewassen

Print
Hoge ozonconcentraties tijdens de zomermaanden zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ze richten ook aanzienlijke verwoestingen aan bij planten en in de groenteteelt. Dat blijkt uit een Europees rapport waaraan wetenschappers uit vijftien landen, waaronder ook België, hebben meegewerkt. De wetenschappers onderzochten de invloed van hoge ozonconcentraties op onder meer tomaten, aardappelen, tarwe, bonen, maïs en klaver. Volgens hun bevindingen in het vaktijdschrift 'Agriculture, Ecosystems and Environment' is de schade door ozoninwerking in de vijftien Europese landen het hoogst in België, Nederland en Slovenië.
BR>Op de meeste velden in deze landen waren in de jaren 1995 en 1996 twintig tot dertig procent van de klaverbladeren beschadigd. Ook bij tuinbonen bedroeg de bladschade en de afsterving tussen de 25 en 30 procent van de oogst. Tomaten, tarwe en aardappelen scoorden iets lager, maar ook hier waren de verliezen aanzienlijk. De wetenschappers wijzen er op dat in de vijftien Europese landen grote verschillen in hoge ozonconcentraties werden gemeten. De vraag of de schade in de eerste plaats wordt veroorzaakt door de intensiteit van de ozonconcentratie of door de duur van de blootstelling aan ozon, of door een combinatie van beide, konden de wetenschappers van de universiteit van Keulen vooralsnog niet beantwoorden.
MEEST RECENT