Straks virtuele chrysanten plaatsen op internetgraf?

In cyberspace rouwen om de doden. Dat wordt straks een dagelijkse realiteit voor de inwoners van de Chinese stad Shanghai. Door plaatsgebrek zal rouwen op een "echt" graf in de toekomst immers niet meer mogelijk zijn. Dan maar op een internetsite, moeten de Chinezen gedacht hebben.
BR>Tegen juni zal de stad een internetsite hebben klaargestoomd, waar mensen om hun overledenen kunnen rouwen. Dergelijke sites bestaan al in de VS, kijk bijvoorbeeld eens naar http://virtual-memorials.com/. De bekendmaking van de site valt samen met het Qingming Festival - de Chinese versie van Allerheiligen.
Elk jaar worden in de stad zo'n 100.000 doden begraven. De autoriteiten vrezen dat ze in de komende 6 jaren geen plaats meer zullen hebben om hun overleden stadsgenoten ten grave te leggen. Daarom het idee van een website. Op de site zullen nabestaanden een virtuele rouwkapel kunnen oprichten, met alles erop en eraan: foto's, bloemen, kaarsen, persoonlijke informatie over de overledene en zelfs aangepaste muziek. Ook aan e-mail-links is al gedacht.
De initiatiefnemers vermoeden dat de site meer mensen zal aanzetten te kiezen voor een alternatieve begrafenis, bijvoorbeeld een asverstrooiing in zee. Volgens een Chinese begrafenisondernemer schrikken veel mensen voor deze "optie" terug, omdat ze nadien geen plek hebben om te rouwen. Daar zou met de speciale website verandering in moeten komen./. VEK ./. 040550 APR 00
MEEST RECENT