Verona: "Fans willen geen zwarte spelers"

ROME -

De nieuwste racistische voetbalrel in Italië is niet het gevolg van oerwoudgeluiden-makende supporters. Nee, het is de 'keurige' voorzitter van Hellas Verona die dinsdag de voorpagina's haalde met een knieval voor zijn racistische aanhang.

GPD

Giambattista Pastorella vreest dat hij zijn scorende en blanke spits Bonazzoli moet teruggeven aan eigenaar AC Parma. Parma's nieuwe trainer Arrigo Sacchi wil best wat terugdoen voor Verona: zij mogen de huurovereenkomst voortzetten met Parma's Kameroense spits Patrick Mboma.

"Als we afscheid moeten nemen van Bonazzoli kunnen we beter naar Finland emigreren met de club", zei Pastorella na de wedstrijd van zondag tegen Parma geïnterviewd door Parma's eigen tv-station Teleducato. "De tifosi zullen me roosteren. Als ik dan ook nog een zwarte speler ga halen, nou ja, daar hoef ik niets aan toe te voegen."

Dat deden anderen wel voor hem. De donkere Parma-verdediger Thuram bijvoorbeeld, wiens balcontacten steevast begeleid werden door racistische spreekkoren. "Ik negeer het, ik denk alleen maar:

de gekken zitten op de tribune

. Maar als een voorzitter nu ook al begint...", aldus de Fransman in de krant Il Messagero.

Pastorella probeerde dinsdag nog een andere wending aan zijn uitlatingen te geven, maar het stond allemaal keurig op band. De politiek is inmiddels al op zijn nek gesprongen. Minister van sport en cultuur Melandri verweet Pastorella lafheid.

De voetbalbond mag zich dit ook aanrekenen. Vorig seizoen werd bepaald dat wedstrijden kunnen worden onderbroken bij verbaal racistisch geweld. Verona is één van de beruchtste clubs in dit opzicht. Maar nog geen enkele scheidsrechter heeft het aangedurfd om een wedstrijd te staken wegens uitschelden van gekleurde spelers, hoewel dit ieder weekend voorkomt.