Microsoft duwt Nasdaq verder in het rood

Op Wall Street is de koers van softwaregigant Microsoft maandag door de knieën gegaan. Halverwege de handel stond het aandeel al 15 procent lager. De onderhandelingen over een oplossing in het monopolieproces waren vastgelopen en dus was het woord opnieuw aan rechter Thomas Penfield Jackson. De forse koersdaling maakt dat Microsofttopman Bill Gates de waarde van zijn participatie in zijn oogappel in één klap met ongeveer 450 miljard frank ziet dalen.

Jos Sterk

BR>In afwachting van de uitsprak brak er lichte paniek uit bij het beleggerspubliek. De koers van Microsoft ging sterk onderuit en sleurde de hele Nasdaq mee. De Dow Jones, die vooral niet-technologieaandelen bevat, hield echter veel beter stand.

De problemen bij Microsoft dateren niet van gisteren of vandaag. De softwarereus wordt ervan beschuldigd misbruik te maken van zijn monopoliepositie op de computermarkt. Door het besturingssysteem Windows te koppelen aan Internet Explorer (een programma dat de gebruiker toegang verleent tot internet) zou Microsoft de concurrentie uit de markt duwen. Het bedrijf van Bill Gates ontkent die beschuldiging, maar rechter Thomas Penfield Jackson oordeelde onlangs dat Microsoft zich wel degelijk had schuldig gemaakt aan schending van de anti-trustwetgeving.

Oplossing

In eerste instantie werd gepoogd om een voor beide partijen bevredigende oplossing uit te werken. Microsoft bleek bereid om wat water in de wijn te doen, te weinig echter volgens de Amerikaanse autoriteiten. Uiteindelijk zijn de onderhandelingen dus spaak gelopen, met alle gevolgen vandien. Gisteren werd door de beurs met een bang hart uitgekeken naar de uitspraak van rechter Jackson.

Los van die uitspraak, heeft Microsoft misschien een veldslag verloren maar daarom nog niet de oorlog. Bill Gates en de zijnen kunnen nog steeds in beroep gaan. Een definitieve beslissing in het Microsoft-proces kan dan nog wel enkele jaren op zich laten wachten.

Bill Gates verklaarde zaterdag aan de pers dat het onmogelijk was om een overeenkomst te bereiken en dit omdat het Amerikaanse ministerie van Justitie en de 19 staten die het proces hadden ingespannen, niet op dezelfde golflengte zaten. Bovendien zouden de gestelde eisen veel te zwaar zijn. Eén van die eisen is dat Microsoft zichzelf opdeelt in verschillende bedrijven. Gates stelde dat internet hoe dan ook geïntegreerd zal blijven in Windows, wat ook de uitspraak van rechter Jackson zou zijn.

Nu in het nieuws