Antwerpse cafébazen op de lijst

De SP en de VLD doen voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober een beroep op twee Antwerpse cafébazen. Kid Van Thienen van

Kid's Rhythm 'n' Blues Danskaffee

aan de Grote Markt steunt de socialistische lijst op de 36ste plaats en Victor Zaïdi van

The Good Life

op de Ossenmarkt en

De Volksvriend

aan de Oude Vaartplaats staat op de 33ste plaats bij de VLD.

An Van de Voorde

BR>

"Een 33'er om op te stemmen"

Victor Zaïdi is 33 jaar en café-eigenaar. Zijn slogan én zijn plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen (de 33ste) lagen een beetje voor de hand. "Een 33'er om op te stemmen", grijnst hij. "Omdat je voor een pint bier van 33cl evenveel betaalt als voor een gewone pint. Je hebt dus meer voor hetzelfde geld."

Zaïdi, die een Tunesische vader heeft maar geboren en grootgebracht is in België, woonde tot zijn 18de in Edegem. Op zijn 18de ging hij op kamers in Antwerpen waar hij twee jaar later als marketingstudent begon te werken in café de Hill Diar. Op zijn 26ste werd hij gerant van datzelfde café en sinds twee jaar heeft hij twee eigen cafés. "Ik ken Ludo Van Campenhout nog uit mijn tijd in de Hill Diar. Hij was preses van de liberale studentenvereniging. Ik heb altijd laten blijken wel iets in de politiek te willen doen. Ten eerste omdat ik mij altijd al heb geëngageerd voor iets, of het nu de jeugdvereniging of de mutualiteiten was. Ten tweede kan ik er niet tegen dat de mensen zitten te zagen en te morren. Zoals ik het ze vaak hoor doen aan de toog."

Het eerste waar Zaïdi voor wil ijveren, is een beter parkeerbeleid in de stad. "Meer parkeerplaatsen. Als ze de mensen naar de stad willen lokken, moeten die er komen. De horeca is de economische motor van Antwerpen. Zonder de horeca is de stad niks. En geef toe: de mensen gaan daar waar hun auto staat. Dus wat gebeurt er als ze die nergens kwijt kunnen? Juist, dan blijven ze weg."

"Spreekbuis voor muzikanten"

"Het is niet omdat ik een kleine zelfstandige ben, dat ik mij moet aansluiten bij de VLD", valt Kid Van Thienen (40) meteen met de deur in huis. "Wat mij aanspreekt bij de SP is het sociale karakter. Ik vind dat dat door te veel jongeren wordt vergeten. Zij beseffen niet dat het OCMW er dankzij de socialisten is gekomen. Dus wil ik hen dat bijbrengen. Als kameraad, niet als papa."

Kid Van Thienen is afkomstig uit het, naar eigen zeggen, erg muzikale Herenthout. Op zijn 14de begon hij te werken en sindsdien is hij niet meer gestopt. Hij stond zeventien jaar lang in de stellingbouw en opende vijf jaar geleden zijn vierde (en huidige) café op de Grote Markt. "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn veertigste in de politiek zou stappen. Omdat je pas dan een serieuze know-how hebt. Pas op: het enige wat ik ken van de politiek is wat ik in de

gazetten

lees. Daarom ben ik me nu aan het inwerken. Een slogan of een duidelijke lijn in mijn campagne heb ik nog niet. Het zal er in ieder geval over gaan dat de mensen niet mogen vastroesten, want daar heb ik een hekel aan. En het moet plezant blijven: ik ga hier geen stemmen ronselen in mijn café."

Kid Van Thienen noemt zich in de eerste plaats een concertpromotor (Rhythm & Bluesfestival, Antwerpse Feesten) en pas daarna een cafébaas. Hij zal zich dan ook op enkele muzikale punten gooien zoals het ontbreken van geschikte repetitieruimtes in de stad en het tekort aan concertzalen. "Mijn god: Antwerpen is een cultureel epicentrum. Je moest eens weten hoeveel muzikaal talent hier bijeen zit. Maar de muzikanten krijgen gewoon geen kans. Daarom zijn ze blij nu een spreekbuis te hebben met mij."

Vier vragen, twee kandidaten

1. Waarom is een cafébaas een goed politicus?2. Stel, je haalt de gemeenteraad: wat is je eerste tussenkomst?3. Als het stadhuis een café zou zijn, hoe zou het dan heten?4. Wie van het huidige schepencollege zou een goede cafébaas zijn?

Victor Zaïdi

1. Omdat hij dicht bij de burger staat: hij hoort wat er leeft aan de toog en is de spiegel van de maatschappij. Normaal is het voor een cafébaas

horen, zien en zwijgen

, maar daar moet ik dus mee breken.

2. Mijn eerste tussenkomst zou gaan over het parkeerbeleid. Er zijn te weinig parkeermogelijkheden.

3.

Den Open Toog

4. Leo Delwaide met een café aan de dokken. 't Zou zeker een voornaam café worden. En Mieke Vogels met een smartshop. Ach, je kan bij alle politici wel een café bedenken.

Kid Van Thienen

1. Pas op: niet elke cafébaas is een goed politicus. Maar cafébazen babbelen veel met de mensen. Het stamcafé is dikwijls een tweede thuis. Je hoort wat er op de mensen hun hart ligt. Het café is de school van de straat.

2. Ik zou regelrecht met cultuur beginnen. Bijvoorbeeld door aan te kaarten dat er in de stad een gebrek is aan repetitieruimtes.

3.

't Schoon Verdiep

, er is een verdieping op het stadhuis die zo heet.

4. Leona Detiège zou een goede caféhoudster zijn. Denk ik toch. Zij heeft mij toch altijd goed begrepen.

Nu in het nieuws