Activisten ketenen zich vast aan tropische boomstammen

Een vijftiental Belgische en Nederlandse actievoerders van Greenpeace ketende zich gistermorgen in het Nederlandse Delfzijl vast aan stammen tropisch hardhout uit Kameroen. Het hout is ingevoerd door het Belgisch bedrijf Decolvenaere uit Gent dat volgens Greenpeace meewerkt aan de vernietiging van oerbos in Kameroen. Volgens Filip Verbelen, verantwoordelijke van de bossencampagne van Greenpeace «kapt Decolvenaere er maar op los zonder rekening te houden met de plaatselijke pygmeeënbevolking of te denken aan duurzaam bosbeheer. Het stuk oerwoud van Decolvenaere is bijna leeggekapt maar het bedrijf staat klaar om in de zomer een nieuw stuk te krijgen, ondanks herhaald protest van WWF, lokale natuurbeschermers en onszelf.»

Belga/B.F.

BR>De actievoerders hielden spandoeken met 'Stop de roofbouw op oerbossen' omhoog. De milieuvereniging nam ook contact op met de douane om de precieze herkomst van de boomstammen te achterhalen. Tot daarover duidelijkheid is, worden de stammen niet vrijgegeven. Greenpeace wil de roofbouw op het Midden-Afrikaanse regenwoud aanklagen. Verbelen: «Door die kaalslag maakt Decolvenaere het gebied ook toegankelijk voor stropers. Die hebben het vooral gemunt op de met uitsterven bedreigde laaglandgorilla.»

Afgevaardigd bestuurder Ernest Decolvenaere van de gelijknamige Gentse houthandel reageerde onthutst op de actie van Greenpeace. «Wij waren voorlopers in de dialoog met Greenpeace over duurzaam bosbeheer en bezitten al de nodige certificaten voor het kappen, importeren en verhandelen van dit hout. Wat wil Greenpeace nu nog meer?» vraagt hij zich af.