Antwerpen krijgt drukke en kunstige zomerperiode

Gent trekt momenteel alle aandacht naar zich met de grote tentoonstelling van Jan Hoet. In de zomer wil Antwerpen overnemen van de Arteveldestad.

Over the Edges

loopt tot 30 juni, maar op 22 juni gaat in de Scheldestad

Orbis Terrarum

open.

Frank Heirman

BR>Vijfendertig internationale kunstenaars maken een project in het Museum Plantin-Moretus of in de Antwerpse binnenstad. Enkele artiesten vertegenwoordigd in Gent, zoals Jan Fabre, gaan ook aan de slag in Antwerpen. Er komen kunstinstallaties op de Eiermarkt, de Leopold de Waelplaats, aan Kaai 19 en de Voetgangerstunnel.

Parallel met

Orbis Terrarum

, dat te bekijken is van 22 juni tot 24 september, loopt in het Museum van Hedendaagse Kunst (Muhka) een overzichtstentoonstelling van James Lee Byars. Deze magiër en vriend van Joseph Beuys overleed enkele jaren geleden en liet een mysterieus oeuvre achter, dat het Muhka toont van 17 juni tot 17 september.

Het drieluik zomerse expo's wordt volledig gemaakt door

Kunstenaarsbewegingen in België: 1880-2000

, dat het Museum voor Schone Kunsten presenteert van 25 juni tot 24 september. Historici en artiesten zoals Guillaume Bijl, Boy Stappaerts, Bernd Lohaus, Guy Rombouts en Christoph Fink geven elk hun visie op de Belgische kunstgeschiedenis.

Het Hessenhuis ten slotte presenteert tijdens de zomermaanden de ontwerpen van het Museum aan de Stroom, dat in de loop van volgende jaren op het Eilandje wordt gebouwd.