Decorte brengt boeiende Brecht

Moet Brecht nog gespeeld worden? Toneelgroep Amsterdam deed een verdienstelijke poging om

De Heilige Jeanne

van de Slachthuizen glans te geven. Maar slaagde er niet in Brecht nieuw leven in te blazen. De bende van Jan Decorte doet dat wel.

Marieslijk

geeft te denken en stemt weemoedig.

Peter Haex

BR>Jan Decorte lokte eerder dit seizoen al controverse uit met

Bêt Noir

, een radicale herinterpretatie van het Oedipoesverhaal. Over

Marieslijk

, zijn nieuwste voorstelling die hij voor Het Toneelhuis maakte, moet je wel hartstochtelijk debatteren. Decorte heeft Brechts oorspronkelijke tekst zo herwerkt dat je beter op vooraf nog eens

In het kreupelhout van de stad

leest. Het grappige is dat je opeens beseft waarom Brecht het stuk die naam heeft gegeven.

Botsing

De confrontatie tussen boekenverkoper Garga en houthandelaar Schlink is de botsing van twee werelden. Garga en de zijnen zijn plattelanders die zich aan de rand van de stad proberen overeind te houden. Schlink is de handige houthandelaar uit Yokohama die perfect weet dat de wereld draait om kopen en verkopen, fusies en liquidaties, verraden en belonen. Het is een eeuwige strijd zonder winnaars of verliezers, als je de regeltjes van het zakendoen beheerst. De plattelanders leven aan de rand van de stad, tussen het kreupelhout. Ze zitten nog vast in een soort agrarisch denken. Ze weten wel niet dat regels er niet meer toe doen, dat chaos de moderne levenswijze is, dat internet belangrijker is dan maïs telen.

Decorte geeft je dus te denken in deze maar een uur durende voorstelling. Tegelijkertijd is

Marieslijk

ook een soms intens vervelende kijkervaring. De verstaanbaarheid van enkele acteurs is bedroevend. De Bourlaschouwburg lijkt een maatje te groot voor deze productie die toch een aanrader blijft. Jan Decorte als de weerloze Garga is weergaloos. En hoewel er vijftig mensen op de scène staan, is het alsof ze leeg is. Decorte kan nog steeds inspireren met zijn weerbarstige voorstellingen.

Het Toneelhuis, Marieslijk met Jan Decorte, Sigrid Vinks, Els Dottermans, Denise Zimmerman tot en met 8 april in de Bourlaschouwburg, Komedieplein 18, Antwerpen. Oordeel:***. Info: 03.224.88.44.