Lize Marke doorbreekt na twintig jaar de stilte

Luister naar de wind

was dé grote hit van Lize Marke (63), die haar verdere loopbaan heeft bepaald. In 1963 nam ze met dat liedje deel aan de

Canzonissima

-wedstrijd. Ze werd tweede. De zangeres boekte daarna succes in binnen- en buitenland, maar in 1980 maakte ze zelf een einde aan haar carrière. "Ik was dat bohemerleven een beetje beu", zegt ze hierover. Na een stilte van twintig jaar staat ze er vandaag opnieuw, sterker dan ooit. Een comeback waarop ze terecht fier mag zijn.

Herman Van Doninck

BR>"Eigenlijk zijn het de gepensioneerden van Wemmel die mijn leven hebben veranderd", lacht Lieske, zoals ze door haar man wordt genoemd. "Drie jaar geleden vroegen ze me om een paar liedjes te komen brengen tijdens een seniorenfeest. Eerst wilde ik niet. Je kan niet zomaar wat beginnen zingen als je zo lang hebt stil gezeten. Maar ze drongen aan. En toen maakte ik de bedenking dat die mensen me vroeger ook altijd al gesteund hadden, dus kon ik eigenlijk niet weigeren. Ik ben mijn stem beginnen trainen, en blijkbaar viel het in de smaak van het publiek. Sommigen beweren dat mijn zangstem nog krachtiger en warmer is geworden."

En van het één kwam het ander. "Iedereen spoorde me aan om te blijven zingen. Ik ging repeteren met het seniorenkoor. Verder begon ik in de kerk te zingen met Pasen en Kerstmis, en af en toe deed ik een huwelijksmis. In omliggende dorpen werd ik gevraagd om kinder- en bejaardenkoren te begeleiden. En zonder dat ik het wist, was de trein vertrokken. Mijn man vroeg zich luidop af waarmee ik nu eigenlijk bezig was. Toen hij zag dat ik ervoor wilde gaan, is hij 200 procent achter mij gaan staan. Voor hem is het opnieuw aanpassen geblazen, want hij moet met mij Vlaanderen rondtrekken. Gedaan dus met het rustige leven. Ondertussen heb ik ook een eigen installatie gekocht, want als je optreedt, moet het geluid toch in orde zijn. Wie mij boekt, heeft dus geen extra kosten."

Zelfvoldoening

Maar om te beginnen moet je graag zingen, en je ziet aan het stralende gezicht van Lize Marke dat ze geniet van iedere seconde. "Dat is ook zo", beaamt ze. "Belangrijk is uiteraard dat het publiek je aanvaardt. Ik heb na iedere voorstelling een grote zelfvoldoening omdat ik voel dat ik de mensen heb kunnen amuseren."

Waarom is ze dan destijds gestopt? "Ik had een mooie carrière achter de rug, zowel in binnen- als buitenland. Ik ben op televisie geweest in Nederland, Duitsland, Zwitserland, Italië, Spanje, Canada, Bulgarije, Roemenië en Zaïre. Tussen 1962 en 1980 ben ik geen enkel weekend thuis geweest. Ik was het zwerversleven een beetje beu en wilde in schoonheid eindigen. In het begin had ik het heel moeilijk met dat afscheid. Maar in de plaats daarvan zijn we veel beginnen te reizen en hebben we genoten van het gewone leven. Ik heb ook twee kleinkinderen, die ik kon en mocht vertroetelen."

Op dit ogenblik treedt Lize Marke vaak op voor verenigingen en KBG-bonden. "Ik ben ervan geschrokken dat de mensen zich mij nog zo goed herinneren. Ik breng ook allemaal liedjes die de mensen kennen, zowel nummers om de ambiance erin te houden als echte luisterliedjes. Ik ben blij dat ik opnieuw mag zingen, en dat het publiek er zo van houdt", besluit ze.

Voor meer informatie over Lize Marke: 02.269.19.19

Nu in het nieuws