Mintzkov Luna haalt Rock Rally-kroontje nog eens naar Antwerpen

De twaalfde editie van Humo's Rock Rally is een Antwerps onderonsje geworden. Mintzkov Luna won en trok met 400.000 terug naar Schilde, Admiral Freebee mocht zich zelfs 550.000 frank rijker noemen: 250.000 voor de tweede plaats, en 300.000 voor de publieksprijs.

Sam Valkenborgh

BR>Dat Antwerpen niet met lege handen naar huis zou gaan, werd zondag snel duidelijk. Na optreden nummer vier om precies te zijn. Admiral Freebee, het trio rond singer-songwriter-preacher Tom Van Laere zette een aanstekelijk rock'-n-roll feestje weg met humor en pure passie als basis, en het publiek als gewillig slachtoffer. Tom Van Laere weet hoe een goede popsong in mekaar steekt, het podium lijkt gewoon zijn tweede thuis.

Het klint raar, maar net dát heeft Admiral Freebee zondag waarschijnlijk de eerste plaats gekost. Want is een Rock Rally in de eerste plaats geen talentenjacht? Een zoektocht naar ruwe diamanten in plaats van afgewerkte pareltjes? En ongeslepen talent heeft Mintzkov Luna alleszins: "Een alternatieve popgroep", omschrijft zanger Philip Bosschaerts zijn vijfkoppige bende. Een onuitwisbare

cool

, pareltjes in de vingers, dEUS en Sonic Youth in de platenbak en vooral een enorme groeimarge, menen wij. En met ons de jury.

En wat vindt Mintzkov Luna er zelf van? "Bel me over een week nog eens terug", glundert Philip een dagje na de overwinning. "Want ik weet niet goed hoe ik me nu voel. Ik zou er nog wat over moeten nadenken. Al is het wel superfijn natuurlijk. We komen uit het niets. We zijn dan wel een kleine drie jaar bezig, maar dan hebben we het toch over de traditionele free podia of parochiezalen."

"Ik weet dat het een ongelooflijk cliché is, maar dit hadden we nooit verwacht. We waren al blij dat we bij de preselecties zaten. Zondag was het net zo: Admiral Freebee was gewoon de beste groep. Maar ik denk dat de jury voor ons heeft gekozen omdat we - met alle respect - toch nog meer groeimogelijkheden hebben. De gemiddelde leeftijd in de groep is twintig, wij kunnen nog een pak evolueren. Onze troeven? Podiumervaring al zeker niet. Maar het schijnt dat we er allemaal nogal cool uitzien."

Charlie 45

Cool talent beloond dus. Naar goede gewoonte stuurt organisator

Humo

de winnaar van de Rock Rally naar huis met 400.000 frank. "Dat gaat naar nieuw materiaal", zegt Philip resoluut. "Het is wel eens plezant om op een speelgoed keyboard te spelen, maar het is niet

the real thing

hé. Verder gaan we nog wat opzijhouden, voor eventuele demo's. Maar dat is niet voor nu. We gaan het rustig aanpakken. Eerst werken aan de sound, aan nieuwe nummers."

Mintzkov Luna zorgde zondag trouwens voor de eerste Antwerpse zege sinds Charlie 45. In 1992 was dat. En dan nu in één klap de eerste twee plaatsen, mét de publieksprijs erbovenop. Een nieuwe Antwerpse boom? "Bwah, dat klinkt zo zwaar", relativeert Philip. "Ik denk het niet. Er is niet echt een nieuwe scene. Het is wel grappig dat het net Admiral Freebee is, want een jaar of vier, vijf geleden heb ik eens een keertje gejamd met Tom. We kennen hier wel wat groepen hoor, maar geen bekende. En van een kruisbestuiving kan je ook niet echt spreken. Ik had net zo goed in Gent kunnen wonen."

Als we dan toch een minpuntje mogen geven: Mintzkov Luna is overduidelijk fan van dEUS. Niet dat daar iets mis mee is natuurlijk, maar ze zetten het op het podium wel erg dik in de verf. Philip: "Ik kan er toch ook niets aan doen dat mijn stem op die van Tom Barman lijkt? Ik denk dat we door heel wat meer groepen zijn beïnvloed: Pixies, Pavement... en we zijn allemaal Sonic Youth-fans. Geef ons gewoon nog wat tijd, we moeten nog groeien."

Het parochiezaaltje voorbij

Het leek zondag wel een spelletje

zoek de fout

, in de AB. Het merendeel van de tien Rock Rally-finalisten was bijzonder onafgewerkt, ongeslepen. Allemaal hadden ze wel 'iets', en toch konden ze dat om de een of andere reden geen drie nummers volhouden. Alleen Admiral Freebee gaf een echt 'volwassen' indruk.

Voor de rest? Een beetje schrik van het podium, te weinig variatie, te lange nummers. Koen Buysse van

Zornik Breknov

heeft een klep als een bulldozer, maar beseft nog niet dat een song meer is dan wat distortion in en uit duwen. Je kan één keer ontploffen, maar geen twintig. Of neem nu

Little

: gezegend met het engelenstemmetje van de zestienjarige Sara Van Crombrugge, maar gebukt onder een te hoog kampvuurgehalte en wat doelloze songs.

Kill your idols

, weet je wel.

De uiteindelijke nummer drie

Venus in Flames

, de Gentse Jan De Campenaere, was qua enerverend trekje de grootste teleurstelling: veelbelovend, fluwelen liefdesliedjes à la Elliot Smith, met alleen zijn eigen akoestische gitaar als begeleiding, maar wel een herexamen Engels en teksten die amper het

I Love you

-niveau overstijgen. Wat is er mis met Nederlandstalige rock als die taal je veel beter ligt?

Wel goed: De Rock Rally 2000 telde geen zes dEUS-klonen, vijf Radioheads of een stel Beck-groupies. Wel voor elk wat wils. Van het Sebadoh-achtige

Driver

over de hiphop van

Phillibustas

tot het duo

Cranc

, Vandal X met een industrieel tintje. De meesten deden gewoon hun eigen ding, hoe 'onaf' dat soms ook was.