AS Adventure breekt door

De distributieholding Mitiska heeft verleden jaar een omzet geboekt van 17,06 miljard frank. Met Brantano, Carpetland, AS Adventure en Ceramega heeft de keten een sterke marktpositie opgebouwd. Vooral AS Adventure scoort sterk. Dat de winst van de groep verleden jaar daalde, heeft meer te maken met het doorgedreven investeringsbeleid van de groep en het feit dat er in 1998 een aantal eenmalige meerwaarden gerealiseerd werden.

Marc Balduyck

BR>Mitiska is gegroeid uit het initiatief van enkele Vlaamse investeerders. Die vonden elkaar rond het concept Carpetland, een distributeur van vloerbekleding. Naarmate de keten een vaste stek veroverde op de Belgische markt werden nieuwe initiatieven genomen. Zo ondermeer ook Brantano en AS Adventure.

Vooral AS Adventure (vrijetijdskledij en reisbenodigheden) is de laatste maanden aan een sterke doorbraak toe. De verkoop loopt als een trein. Algemeen directeur Jan De Nys kondigde trouwens de overname van de Britse keten Cotsworld Outdoor Ltd aan. De groep baat 11 winkels uit.

Ceramega, een distributeur van tegels, doet het minder goed. De keten moet nog wat inlooptijd krijgen, heet het op de hoofdzetel van Mitiska in Zaventem.

De Nys is niet verrast dat de financiële resultaten in '99 minder goed waren. Dat heeft alles te maken met het sterke expansieritme van de groep, stelt hij. De bedrijfsrsultaten waren anderzijds uitstekend. In 1999 werd 505 miljoen frank verdiend, flink wat meer dan de 384 miljoen van 1998.

Internet

In de afgelopen weken heeft Mitiska zich gediversifieerd in de richting van de dot.com wereld. Die ligt ergens in het verlengde van de eigen distributie-activiteiten. Producten kunnen nu besteld worden via het internet en dan logistiek verdeeld worden. Met het eigen

Mitiska New Fund Europe

neemt Mitiska participaties in hightech bedrijven. De internetboekhandel Proxis was daarbij een eerste initiatief. Het fonds beschikt ondertussen over 2,8 miljard frank aan liquiditeiten. Die zullen eerlang gemobiliseerd worden.

Nu in het nieuws