Bedienden Union Minière eisen overleg

De honderdvijftig bedienden van Union Minière in Balen hebben maandag om 7u het werk neergelegd. Reden van de staking is het uitblijven van hun zinkbonus. Die zouden ze normaal gezien krijgen als Union Minière winst maakt. Nu het bedrijf na jaren van moeilijkheden eindelijk opnieuw winstgevend is, krijgen de bedienden de bonus niet.

Tommy Maes, Gunter Willekens

BR>"Union Minière heeft dit jaar 3,3 miljard frank winst gemaakt", zeggen de vakbondssecretarissen Stan Hens (BBTK) en Leo Lauwerysen (LBC). "Nu we eindelijk nog eens een zinkbonus kunnen krijgen, verandert de directie het premiestelsel. In plaats van voor een premie in verhouding tot de winst kiezen ze nu voor een jaarlijkse uitkering. Dat is voor de bedienden een streep door de rekening."

Het uitblijven van de zinkbonus is de spreekwoordelijke druppel. De werknemers klagen al langer over een gebrek aan communicatie en een slecht werkklimaat. "Wij zijn geen geldwolven", zegt vakbondsafgevaardigde François Wouters. "In feite hebben we bij deze staking zelfs niets te winnen."

Volgens Monique Delvou, woordvoerster van Union Minière, heeft de directie haar verplichtingen ruim voldaan. "We hebben herhaaldelijk met alle werknemers gesproken over een alternatieve premie", meent Delvou. "Alleen de bedienden blijven, tegen eerder gemaakte afspraken in, aan de zinkbonus vasthouden."

Union Minière stelt in Balen 600 mensen te werk. Aangezien vakbonden en directie zich in een patstelling bevinden, ziet het ernaar uit dat de staking de volgende dagen voortduurt. De arbeiders mogen het bedrijf binnen, maar toeleveranciers worden systematisch teruggestuurd. De productie bij Union Minière kan daardoor in de eerstvolgende dagen volledig stilvallen.

Nu in het nieuws