Brepols Publishers neemt Engelse uitgeverij over

Brepols Publishers heeft zijn Engelse collega Harvey Miller Publishers overgenomen. Sinds 1 april heeft de Turnhoutse uitgeverij ook een eigen kantoor in Londen.

Bruno Otten

BR>De verzelfstandiging van de Turnhoutse uitgeverij binnen de Brepolsgroep slaat aardig aan. Anderhalf jaar geleden werd Brepols opgesplitst in drie kernactiviteiten: drukkerij, agenda's en uitgeverij. Tijdens het eerste boekjaar, dat op 31 maart werd afgesloten, groeide de omzet van de uitgeverij met 20% tot 240 miljoen. Het resultaat was behoorlijk.

Het bedrijf gaat driftig op de ingeslagen weg verder. "De aankoop van Harvey Miller past in onze strategie", legt directeur Paul De Jongh uit. "In het verleden waren wij vooral in de Latijnse landen thuis. Maar het is onze ambitie om een link te leggen tussen de Germaanse en Latijnse landen."

De meeste wetenschappelijke uitgevers zijn vooral geïnteresseerd in publicaties die betrekking hebben op het eigen land en de eigen cultuur. Brepols legt de lat hoger en mikt op een wereldwijd publiek.

Met de overname van Harvey Miller differentieert de Turnhoutse uitgever zijn product en verruimt de markt. De Britse uitgeverij is gespecialiseerd in geschiedenis, archeologie, muziek, filologie, kunstgeschiedenis en architectuur.

Brepols opende op 1 april in Londen een kantoor dat wordt geleid door Johan Van der Beke. De man wordt bijgestaan door twee Britten. Wereldwijd stelt de uitgever na de overname 25 personeelsleden te werk.

De Jongh aast op het marktleiderschap. De branche blijft wel zeer specifiek. "Wij zijn makelaars in wetenschappelijke kennis", zegt de Jongh. Brepols Publishers onderhoudt daarvoor contacten met toonaangevende universiteiten, musea en bibliotheken. Vooral onder druk van Noord-Amerika bereidt het bedrijf zich voor op de on-linebediening van zijn klanten.