Walnoten helpen oudere mensen met hoge cholesterol

Mensen van middelbare of hogere leeftijd die moeten opletten voor een hoog cholesterolgehalte, hebben minder kans om getroffen te worden door hartkwalen als ze, bij het volgen van een vetarm dieet, de olijfolie aan de kant laten staan en vervangen door walnoten. Dat is de conclusie van een wetenschappelijk onderzoek dat maandag in het vakblad Annals of Internal Medicine werd gepubliceerd.

BR>De vorsers hebben 23 vrouwen en 26 mannen bestudeerd met een cholesterolgehalte tussen de 222 en 340 mg/dl. De proefpersonen, tussen 28 en 72 jaar oud, werden onderverdeeld in twee groepen die elk een verschillend dieet volgden. Een eerste groep werd voor zes weken een vetarm Mediterriaans dieet opgelegd, waarbij de nadruk werd gelegd op vis, fruit en groenten. De tweede groep at een gelijkaardig dieet maar verving de olijfolie in de gerechten systematisch door walnoten.

Het onderzoeksteam, bestaande uit wetenschappers van de universiteit van Barcelona en de Loma Linda Universiteit in Californië, wees erop dat de bevindingen aansloten bij eerder onderzoek dat aantoonde dat walnoten eenzelfde effect hebben op het cholesterolpeil van jonge mensen. De grote doorbraak bestaat erin dat nu werd bewezen dat de noten, die een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevatten, een hulpmiddel kunnen zijn voor mensen die hun jeugd reeds enige tijd achter de rug hebben.

Nu in het nieuws