Hyperthermie werkt in strijd tegen baarmoederhalskanker

Vrouwen met baarmoederhalskanker zijn te behandelen door een combinatie van kunstmatige temperatuurverhoging en bestraling. Ook in een vergevorderd stadium is de aanpak van hyperthermie tot 40 à 45 graden Celsius als aanvullende behandeling effectief. Dit blijkt uit onderzoek van het Academisch Ziekenhuis Rotterdam en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De onderzoekers rapporteren hun bevindingen in de vrijdag verschenen editie van het medisch tijdschrift The Lancet. Onderzoeksleidster dr. J. van de Zee stelt dat hyperthermie een werkzame manier is om tumorcellen in zogeheten hypoxische gebieden te doden.

AP

BR>Dat zijn cellen die onvoldoende zuurstof en een tekort aan voedingsstoffen hebben, waardoor zij leven in een omgeving met een te lage zuurgraad. Deze gebieden komen voor in alle kwaadaardige tumoren. Deze tumorcellen zijn minder gevoelig voor bestraling. Van der Zee onderzocht de toevoeging van hyperthermie aan de bestraling. Patiënten met verschillende vormen van bekkenkanker (aan blaas, darm of baarmoederhals) werden alleen bestraald of ondergingen daarnaast de kunstmatige temperatuurverhoging. De laatste groep boekte beduidende betere resultaten. Bij 55 procent van de patiënten verdween het kankergezwel volledig. In de groep die alleen was bestraald was dat 39 procent.

Bovendien bleef de kanker in de groep die een gecombineerde behandeling onderging, langer weg. "Uit het onderzoek is gebleken dat hyperthermie ook werkt bij lokaal terugkerende borstkanker en beschadigde kwaadaardige gezwellen", zegt G. van Rhoon, een van de onderzoekers. "Maar het kan alleen in combinatie met radio- of chemotherapie worden toegepast."