Mercator en Agora bundelen drukkerijkracht

Print
ANTWERPEN - Er is weer een herschikking in de drukkerijsector. De Verenigde Grafische Bedrijven (VGB) uit Antwerpen fuseren hun diepdrukactiviteiten met die van Agora uit Averbode. Daardoor ontstaat een onderneming met 200 werknemers, vijf drukpersen en een jaaromzet van 2,2 miljard frank. "Door deze fusie verwerft de nieuwe entiteit de noodzakelijke schaalgrootte om mee te spelen op de diepdrukmarkt, die uitgesproken Europees is en gedomineerd wordt door zeer grote spelers", zegt afgevaardigd bestuurder Willy Lenaers van Concentra Holding. Het diepdrukprocédé is uitsluitend bestemd voor drukwerk met grote oplagen. Grote uitgeverijen gebruiken het vooral voor het drukken van bijvoorbeeld magazines, reisbrochures en catalogi.
BR>Bij de fusie-operatie zal Agora haar diepdrukactiviteiten inbrengen in VGB. Die onderneming zal vervolgens op een 50%/50%-basis worden gecontroleerd door de huidige Agora-aandeelhouders en door de Mercator Printing Groep, die nu de VGB controleert. Bij die gelegenheid wordt voor de VGB ook nieuwe naam gezocht. De fusie moet wel nog voorgelegd worden aan de Raad van Mededinging. De leiding van de nieuwe fusieonderneming wordt toevertrouwd aan afgevaardigd bestuurder Jan Bormans van Agora. Agora was tot 1996 eigendom van een vzw van de abdij van Averbode. In dat jaar nam het management, onder leiding van Jan Bormans, de drukkerij-activiteiten over.
De VGB maakt dan weer deel uit van de Mercator Printing Group. Het gaat om een bundeling van de drukkerij-activiteiten van de groep Concentra Holding uit Hasselt, Roularta Media Group uit Zellik en Mercator Press uit Jabbeke. Tot nog toe staat Mercator Printing Group voor een omzet van ongeveer 9 miljard frank en telt het concern bijna 1.000 medewerkers in zes vestigingen. Mercator Printing Group heeft overigens Marc Vercruysse als industrieel directeur aangetrokken. Vercruysse was van 1993 tot 1998 directeur van de drukkerij van de Vlaams Uitgeversmaatschappij (VUM) in Groot-Bijgaarden.
Nu in het nieuws