Forse kortingen door gezamenlijk aankopen op internet

Print
Krek dezelfde autostereo kopen voor 10.999 in plaats van 14.999 frank? Als u maar genoeg mede-kopers vindt, kan u die 4.000 frank verschil netjes in eigen zak steken. Tenminste, als u surft naar de site www.letsbuyit.com. Die specialiseert zich in gezamenlijke aankopen, met als simpel principe: hoe meer kopers, hoe lager de prijs. Letsbuyit.com is een inkoopplatform, waardoor consumenten merkartikelen met korting kunnen kopen. De reden voor die korting: eendracht maakt macht. Letsbuyit.com heeft afspraken met een aantal producenten of verdelers van consumentengoederen, gaande van Barbie-poppen over fietsenrekken tot dvd-spelers. Hoe meer mensen 'intekenen' op een van de aangeboden producten, hoe groter het prijsvoordeel dat Letsbuyit.com uit de brand kan slepen.
BR>

Zweden


Het idee voor de inkoop-site komt uit Zweden. Een jaar geleden ging Letsbuyit.com daar van start. Dat liep als een trein, want Letsbuyit.com is al operationeel in 11 verschillende landen, waaronder nu ook België en Nederland.
Hoe het werkt? Op de site worden producten te koop aangeboden. U ziet hun winkelprijs, de 'huidige prijs', de 'beste prijs' en de korting die u dat telkens oplevert. Als u wilt intekenen op een bepaald product, kan u aangeven of u tevreden bent met de huidige korting, of dat u wilt afwachten of genoeg mensen zich inschrijven zodat Letsbuyit.com van producent of verdeler die 'beste prijs' kan eisen. Zo'n gezamenlijke aankoop is slechts voor korte tijd geopend, zodat de hometrainer die u nu aan fikse korting ziet aangeboden, binnen enkele dagen van het net is geplukt.

E-commerce


Deze gezamenlijke aankoop-site is een opmerkelijk voorbeeld van de macht die consumenten hebben als ze zich bundelen - en van de nieuwe mogelijkheden die e-commerce (handel via internet) ook aan de gewone consument biedt.
Om aankopen te kunnen doen bij Letsbuyit.com, dient u zich te registreren en te beschikken over een kredietkaart. Als u deelneemt aan een gezamenlijke aankoop, geeft u uw kaartgegevens in, en wordt het verschuldigde bedrag van uw rekening afgehouden als de intekentijd afloopt - ook als er voor dat tijdstip al genoeg leden zich inschrijven voor de 'beste prijs'. Het gekochte artikel wordt binnen 10 werkdagen gratis aan huis geleverd. Een aankoop annuleren is niet mogelijk, maar u kan het gekochte artikel altijd binnen de 30 dagen na ontvangst terugsturen.
De korting wordt berekend op de aanbevolen verkoopprijs, de door de producent vastgestelde verkoopprijs of indien beide mogelijkheden niet voorhanden zijn, op de gemiddelde prijs van het artikel bij drie grote verkooppunten. Artikels die niet op de website worden aangeboden, kunnen toch nog gesuggereerd worden aan Letsbuyit.com. Krijgt dat voorstel bijval van andere consumenten, dan wordt het alsnog in het assortissement opgenomen. In Zweden gaat het daarbij zelfs om driekwart van het totale assortissement.

Voorbeeldje:


Die autostereo waar we het net over hadden is een Kenwood CD-3742 stereo en cd-wisselaar. Normaal kost-ie 14.999 frank. U kan kiezen of u hem koopt voor het prijsniveau waarop u intekent, of dat u enkel koopt als hij het laagste prijsniveau heeft bereikt (enkel als er voldoende andere geïnteresseerden zijn, dus).
Dienen er zich 1 tot 2 kopers aan, dan daalt de prijs tot 13.449 frank. Zijn er 3 of 4 kopers, dan kost-ie nog 12.224 frank. En bij 5 of (maximaal) 6 geïnteresseerden zakt de prijs tot 10.999 frank. Letsbuyit.com is dus in feite een omgekeerde veiling: hoe meer interesse, hoe lager de prijs. Het probleem is natuurlijk de eerste stap zetten: het prijsvoordeel op deze stereo heeft nog geen kopers gelokt, zodat de prijs niet kan zakken tot zijn laagste niveau. En dat zal wellicht ook niet gebeuren: de intekenperiode loopt af op 7 april.

In de lift


Letsbuyit.com is de voorlopig enige site die ook Belgische internauten voluit de kans geeft om producten tegen groepskorting te kopen. Group purchasing (gezamenlijk aankopen doen) staat elders echter niet meer in de kinderschoenen. Talrijke Amerikaanse sites vindt u bij Yahoo met de zoekterm 'group purchasing'. Europese sites - interessant binnen Euroland, maar toch uitkijken met vervoerskosten - zijn o.a.:
www.alibabuy.com(Frans, andere Europese landen in voorbereiding)
www.koobuy.com(internationaal-Europees, met Belgisch-Franstalige onderverdeling)
www.uniondream.com (Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans)

Benzine goedkoper dankzij internet


Het allernieuwste voorbeeld van groepsaankopen komt uit Nederland, waar UnitedConsumers (UC) goedkoop benzine gaat inkopen, via website: www.unitedconsumers.com
De initiatiefnemers wachten tot ze 10.000 inschrijvers hebben, en rekenen dan op 5 procent korting. Daarvoor moet je wel voor minstens zo'n 45.000 frank per jaar tanken. UC heeft al voorbereidende contacten met de 4 grote oliemaatschappijen.
UC-klanten zullen op vertoon van een kaart een korting krijgen doorgerekend, die tweemaal jaarlijks op hun bankrekening wordt gestort. De jaarkorting zou ongeveer 10.000 frank bedragen. «We richten ons op markten met veel vragers en weinig aanbieders,» zegt UC-oprichter Paul van Selms. «In de toekomst willen we ook grootschalig water, gas en elektriciteit aankopen.»
Nu in het nieuws