"Informatie belangrijker dan geld"

Print
VILVOORDE -Proficiat Vlaanderen, riep Koen Wauters zondagmorgen tegen 1 uur uit, op het einde van het slotgala voor Levenslijn. Op het bord stond 201.358.877 frank, die zal besteed worden aan projecten en onderzoek in verband met astma en allergieën. Het bedrag lag net iets hoger dan twee jaar geleden, toen de Levenslijn-teller op de slotavond net beneden de 200 miljoen bleef. Kathy Pauwels, meter van de actie, die de afgelopen maanden Vlaanderen heeft doorkruist, was verbaasd dat zoveel geld was ingezameld.
BR>"Er zijn tegenwoordig zoveel acties. In het nieuws zie je dagelijks vreselijke beelden en een thema als astma en allergieën spreekt minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld kanker of hart- en vaatziekten. Het was visueel ook moeilijk om over te brengen, want hoe toon je dat iemand nauwelijks kan ademen? We hadden geen streefgetal, maar ik ben heel blij met dit resultaat. Ik voel me zelfs niet vermoeid, want ik werd gedragen door het enthousiasme." De uitzending, toch al een marathon, liep een half uur uit. "Tijdens de voorbereiding hadden we gemikt op middernacht", aldus Koen Wauters. "In de praktijk is gebleken dat je dat niet kan halen. Er waren zoveel mensen en organisaties die grote bedragen schonken. Het minste wat je kan terugdoen, is dat op het scherm tonen. En het geld bleef maar komen. We zijn eraan blijven sleuren en dat werkte nog ook."

Rekeningnummer


Twee jaar geleden sloeg Luc Van den Brande een krenterig figuur, toen hij kwam aanzetten met een relatief bescheiden bedrag van de Vlaamse regering. Dit keer waren er betere afspraken gemaakt. De Vlaamse overheid schonk 20 miljoen, de federale regering 18,5 miljoen. Guy Verhofstadt en Patrick Dewael werden uit de zaal geplukt en namen plaats tussen het telefoonteam. Noël Slangen had het niet beter kunnen bedenken. Aan de eerste beller die hij aan de lijn kreeg, legde de premier uit dat het 'niet voor de staat' was maar voor Levenslijn. "Geef me uw rekeningnummer maar", zei Verhofstadt doortastend.
"Het is de eerste keer dat er bij de overheid zoveel deuren zijn opengegaan", stelde VTM-coördinator Marc Dupain vast. Steve Stevaert heeft gezorgd voor een bus van De Lijn, die twee jaar zal rondtoeren om in de scholen informatie te verspreiden rond astma en allergieën. Frank Van den Broucke stelt 5 miljoen ter beschikking voor informatie naar de huisartsen toe om astma sneller te detecteren. Magda Aelvoet maakt 2,5 miljoen vrij voor astmapatiënten in kansarme buurten. Mieke Vogels besteedt 3 miljoen om alle leerlingen van het derde leerjaar tijdens het sporten op astma te testen. Renaat Landuyt besteedt 1 miljoen aan premies voor hotels die verbouwingswerken laten uitvoeren, opdat astmapatiënten er kunnen logeren. De KBC kwam met 7,5 miljoen over de brug en leverde een belangrijke logistieke bijdrage: 350 vrijwilligers die de klok rond de telefoons bemanden.

Hype


Voor Levenslijn huurt VTM telkens een marketing- en communicatiebureau in dat onder meer de 600 acties van vrijwilligers in het land coördineert. Bedrijfsleider Roger Troch had de laatste dagen nog nauwelijks zijn bed gezien en zijn acht personeelsleden evenmin. Hij had nauwelijks oog voor het scorebord. "Dat geld is mooi maar het belangrijkste is de informatie en de sensibilisering. Wij hebben astma en allergieën op de kaart gezet van de ziektes die bijzondere aandacht nodig hebben. De eerste bedoeling van Levenslijn is dat er een hype ontstaat rond zo'n ziektebeeld en dat is ons gelukt." Ook Raf en Ronnie waren moe maar tevreden. Zij hosten 36 uur rond met Els Tibau om sponsoring in te zamelen. Wat hield hen zolang op de been? "Els natuurlijk", knipoogt Raf.
Ook het millenniumpak van Marc Dupain wisselde uiteindelijk voor een fatsoenlijk bedrag van eigenaar. "Ik heb dat met gouddraad doorweven pak afgelopen nieuwjaar gekregen van een sponsor. Meneer Klingeman, de Nederlandse bedrijfsleider die 300.000 frank had beloofd als de Rode Duivels gelijk zouden spelen tegen Oranje, heeft er tenslotte 350.000 frank voor gegeven. Hij vond dat de Belgen hadden moeten winnen", lacht Dupain.

Nu in het nieuws