"Petje af voor Hoet"

Print
GENT -Zaterdag werd het kunstenfestival Over the Edges geopend met een fraaie muzikale en literaire happening. Curatoren Jan Hoet en Giacinto Di Pietrantonio wisten de eerste dag al heel wat volk naar de Gentse binnenstad te lokken. Logisch, meer dan 55 internationaal befaamde kunstenaars nemen tot 30 juni de hoeken van de Gentse straten letterlijk in. Alvast enkele reacties. An Mertens, afkomstig uit Beerse, volgt nauwgezet de uitgestippelde route op het stadsplan. "Moet wel. Meer dan vijftig kunstenaars nemen deel aan het kunstproject, maar we willen niets missen. Overigens een prima gelegenheid om mijn Argentijnse vrienden de stad Gent te tonen. We zijn niet fanatiek geïnteresseerd in kunst, maar deze ontdekkingstocht is toch boeiend. Brengt meteen ook leven in de stad."
BR>An en haar vrienden hebben al een flink stuk parcours achter de rug. "Vooral het grote metalen spinnenweb op de hoek van het Gravensteen viel bij ons in de smaak. Hier en daar stuit je natuurlijk op een minder geslaagd kunstwerk, maar het is alleszins een origineel initiatief." Ook Zaki was zaterdagmiddag van de partij op de opening. Voor het werk van de Belg Bernd Lohaus blijft hij toch even stilstaan. "Nu ja, de precieze betekenis van dit kunstwerk ontsnapt me toch even. Geef mij maar een Panamarenko. Maar goed, de sfeer in Gent is fantastisch. Dat is hier altijd zo, maar vandaag zit Jan Hoet daar toch voor een stukje tussen. Heel geslaagd en ik ben fier Gentenaar te zijn."
Zaki heeft nog niet heel veel van Over the Edges gezien. Maar de cirkelvormige grasmat in de drukke winkelstraat Langemunt is hem niet ontgaan. "Mooi, zo'n stukje groen, al begon het nu al te stinken. Volgens mij gaan ze dat dikwijls kunnen verversen." De Gentse Stephanie Schaubroeck rust eventjes in het sfeervolle interieur van het politiekantoor. "Een heel leuk idee om deze kille, ongezellige ruimte om te toveren in een alternatieve woonkamer. Tussen die planten, sofa en mini-bibliotheek voel je je meteen thuis, al vrees ik dat het hier niet echt de bedoeling is. Ook benieuwd hoelang de politieagenten de cd van Vivaldi zullen appreciëren", grinnikt Stephanie. Het initiatief van Jan Hoet weet ze alvast te smaken. "Een heel interessante manier om publiek en kunst dichter bij elkaar te brengen. En natuurlijk een enorme promotie voor de stad Gent. Slim bekeken, en petje af voor Hoet."
Over the Edges loopt tot en met 30 juni in de Gentse binnenstad en het S.M.A.K. Een all-in ticket met plattegrond van Gent kost 300 frank.
Nu in het nieuws