Hulshoff: "Ik heb carte blanche in Mechelen"

MECHELEN -

Dinsdag kende KV Mechelen een nieuwe start. De zoveelste dit seizoen. Deze keer moet een 54-jarige Maastrichtenaar voor de kentering zorgen. Barry Hulshoff leidde tijdens de ochtend zijn eerste training en bracht de rest van de dag door met praten. "Ik wil snel duidelijke afspraken maken, de spelers moeten zo snel mogelijk weten wat ze moeten doen op het veld".

Je beweert de mogelijkheden van de selectie goed te kennen. Wat is jouw beeld van KV Mechelen?

Hulshoff:

"Een trainer die ergens begint, heeft steeds de neiging om alles positief te zien. Pas na 2 maanden leer je de slechte eigenschappen van de spelers kennen. Maar goed, het probleem van dit KV lijkt me duidelijk:

we

slikken veel te makkelijk goals. Iedereen praat over gemiste kansen, maar Mechelen maakt voldoende doelpunten, hoor. Alleen valt het niet op, omdat er achterin altijd wel enkele binnenvliegen".

Dat probleem bestaat al twee jaar.

"Er zit geen balans in het elftal. Als KV één goal binnenkrijgt, valt de organisatie helemaal weg, ongelooflijk. Dan zijn er twee mogelijkheden: ofwel zijn de afspraken veel te broos, te fragiel, ofwel scheelt er iets met de mentaliteit van de spelers. Ik heb niet de indruk dat met de instelling iets mis is, dus dat betekent dat er onvoldoende duidelijkheid is over de manier van spelen. Toen Geert Thijs in Moeskroen 2-2 scoorde, zag ik een deel van de spelers aanvallen en een ander deel verdedigen. Dat kan natuurlijk niet, de spelers moeten absoluut weten wat ze moeten doen op het veld".

Er is toch helemaal geen tijd om zoiets nog in te slijpen?

"Nou, dat proces duurt zo'n 3 à 4 weken. De eerstvolgende wedstrijden zullen we punten moeten pakken op enthousiasme. Dat kan, op de eerste trainingspartijtje werd ontzettend fel gespeeld. Elke speler wil zich bewijzen, daar kunnen we nu van profiteren. Na een maandje is dat effect uitgewerkt en dan moeten de afspraken duidelijk zijn. Er zijn eerst dus 4 matchen die we

hopen

te winnen en daarna 10 waarin we er absoluut moeten staan".

Het lijkt erop dat je Mechelen defensiever wil laten spelen.

"Ik ga niet in eigen doel liggen, ik ben geen defensieve trainer. Ik wil wél meer berekening. Het kan toch niet dat er in 8 van de 10 gevallen géén rugdekking wordt gegeven? Ofwel speelt er een libero die sowieso rugdekking geeft, ofwel spelen we met onderlinge dekking. Normaal laat ik mijn spelers eerst aan aanvallen denken en dan pas aan verdedigen. Door de situatie waarin de club verkeert, moet dat nu even andersom".

Vrees je niet dat er te veel onrust rond de spelersgroep geweest is?

"De spelers weten goed genoeg dat áls KV Mechelen degradeert, dat dat ook op hén afstraalt. Bovendien beseft iedereen in de club dat het nu héél rustig moet worden. Daarom ga ik geen revoluties ontketenen. Er kan hier en daar nog een speler afvallen of terugkeren. Want ook de jongens uit de B-kern beginnen met een propere lei. Het kan altijd dat één van hen weer in de A-kern wordt opgenomen".

De vorige maanden was niet meteen duidelijk wie de sportieve baas was: Billen of De Mos.

"Daarover kan nu geen twijfel bestaan: ik heb carte blanche voor het eerste elftal en De Mos is er voor de lange termijn. Ik ken Aad, we hebben alle twee op hoog niveau gevoetbald en getraind. We zullen dus veel over voetbal praten, ik zou wel gek zijn om niet eens te overleggen met hem. Maar ik heb nooit in mijn trainerscarrière inmenging van bovenaf geduld. En dat zal ik nooit accepteren".

Over jouw loopbaan gesproken: wat is jouw ambitie nog?

"Die is steeds dezelfde geweest: doorgroeien met de club waar ik werkzaam ben. Helaas werd die groei steeds afgeremd door financiële problemen: bij Beveren, Beerschot, Lierse en Aalst bleek de schuldenberg te hoog om iets op te bouwen. Misschien had ik beter moeten uitkijken voor ik ergens tekende, maar ik kan toch moeilijk in de kas gaan kijken? Ik ben nooit een carrièreplanner of een financieel beest geweest. Ik heb steeds getekend bij de eerste club die zich aandiende. Zo ben ik nu eenmaal, ik voel me niet te groot om kleine clubjes te trainen".

Heeft het overlijden van je echtgenote jou veranderd?

"Ik heb een halfjaar nodig gehad om dat te verwerken, maar ik heb er nooit aan gedacht definitief te kappen met voetbal. Ik ben een voetbalbeest en het begon weer te kriebelen. Ik zat echt te wachten op een club".

Dit is de tweede aanbieding van KV Mechelen.

"Zondagavond heeft Aad de Mos me voor het eerst gebeld. Dat ik in Moeskroen op de tribune zat, was puur toevallig. Ik moest er voor MVV enkele spelers scouten. Mijn eerste reactie was er één van verbazing, maar ik was er snel van overtuigd dat ik met KV Mechelen iets kon bereiken. Het is trouwens niet de eerste keer dat Malinwa me benaderd heeft. In 1981 vroeg het Mechelse bestuur me om over te nemen voor de eindronde, maar toen vond ik mezelf te jong voor zo'n opdracht. KV is zonder mij nog gepromoveerd dat seizoen, dus het was de juiste beslissing, zeker?"

Nu in het nieuws