"Ik kon janken als een kind"

Print
Eerste goals sinds oktober schenken Tomasz Radzinski weer voetbalgeluk
BR>ANDERLECHT - KV Mechelen hoopte deze week stilletjes op een stunt, maar het is een glorieavond voor Anderlecht geworden. Een vol huis, een galavertoning die op 5-0 eindigde, de geslaagde terugkeer van Radzinski én Anthuenis die voor het eerst sprak: "We zijn kampioen." Een bleek KV zag Elias snel uitgesloten worden en legde paars-wit geen strobreed in de weg.
Wie dacht dat Anderlecht na de gelijke spelen tegen Geel en Harelbeke in een dal zat, kwam zaterdag bedrogen uit. Paars-wit rolde KV Mechelen probleemloos op. "Anderlecht was te sterk voor ons", beaamde de Mechelse coach Gunter Jacob. "Dat wij snel met tien kwamen te staan, wil ik niet als excuus inroepen. Omdat we achterin man-op-man spelen, hoeft die speler minder normaal geen probleem te zijn. Maar tegen dit Anderlecht waren we absoluut kansloos. Mijn spelers waren onder de indruk van de entourage. Vergeet niet dat slechts drie jongens voordien al in dit stadion gespeeld hadden. Dit Anderlecht was te machtig."
"Dank u, Gunter", nam Aimé Anthuenis de complimenten dankbaar in ontvangst. "Ik feliciteer Mechelen dat het na de uitsluiting van Elias voluit bleef gaan. Veel ploegen trekken zich dan met negen terug in het eigen strafschopgebied. KV gelukkig niet, zodat het een mooie avond voor de voetballiefhebbers werd. Ook omdat mijn spelers enorm gretig waren na dat puntenverlies van de voorbije weken. (glunderend) De 5-0 maakt ons wiskundig nog niet zeker van de titel, maar realistisch bekeken mag ik nu al zeggen: Anderlecht is kampioen."
Ook Lorenzo Staelens, in Harelbeke nog boos om de instelling van sommige ploegmaats, is er gerust in. "Tegen Mechelen zag ik nervositeit in de ploeg sluipen. Het zit me niet lekker dat we tegen tien man drie kansen weggaven. Na rust hebben we wat bijgesteld en liep het geweldig. Nu kan het niet meer misgaan, de concurrenten gaan nog punten verliezen. In Westerlo willen we absoluut vieren. In dat geval is de volgende thuismatch een ontspannen feest voor alle spelers, trainers en supporters."
"Wiskundig staat het nog niet vast, maar Anderlecht is kampioen."
Aimé Anthuenis
Held van de avond was Tomasz Radzinski, die zijn eerste wedstrijd sinds januari opsmukte met twee goals. "Bij mijn eerste doelpunt viel er een zware last van mijn schouders", genoot de 26-jarige Canadees na. "Zelden voelde ik zo'n ontlading, ik kon janken als een kind. KV Mechelen is een ideale tegenstander voor een spits, de defensie speelt op één lijn. Met mijn snelheid kon ik af en toe de ruimte induiken, al speelde ik eigenlijk geen schitterende match. Maar deze keer telde maar één ding: scoren. Dat was me sinds oktober niet meer gelukt. Veel kan ik dit seizoen niet meer bereiken, maar toch betekent deze wedstrijd een nieuwe start. Ik heb de twijfels van me afgeschud. Door die stomme blessure verloor ik alle zelfvertrouwen. Elke ochtend vroeg ik me af wat er scheelde. Niemand wist het, ook de medische staf niet, al hebben deze mensen me geweldig gesteund.
Ik vreesde de kampioenenviering te moeten missen. Dàt was pas een drama geweest. Na de bekerfinale met Ekeren wordt dat feest een nieuw hoogtepunt in mijn carrière. En dit is ook mijn titel. Ik sleurde Anderlecht door de eerste weken van de competitie, altijd de moeilijkste periode voor een ploeg die kampioen wil worden. Nadien hebben Janneke, Ekakia, Stoica en Anastasiou mijn rol overgenomen. Het bewijs dat Anderlecht in offensieve weelde baadt. Dankzij de goede transfers heeft paars-wit het meeste aanvallend talent van België."
Nu in het nieuws