"Ik sta er weer"

Print
Rakels en Lomba volgen in Rotterdam voorbeeld van Simons
BR>ROTTERDAM - Vier jaar geleden verspeelde Heidi Rakels (-78 kg) haar olympische selectie in Den Bosch. Adieu Atlanta! Maar nu staat ze er terug. Op het laatste kwalificatietornooi in Rotterdam toonde ze zich de sterkste en stelde haar plaatsje quasi veilig voor de Spelen in Sydney.
Judo
"'t Is gelukt", hijgde ze. "Verdiend, want ik heb er staalhard voor gewerkt," en alsof ze de omstaanders wilde overtuigen, overliep ze nog eens het parcours dat ze in haar zes kwalificatietornooien had afgelegd: derde in Moskou, vijfde in Sofia, derde in Boedapest, vijfde in Praag, eerste in Warschau, eerste in Rotterdam. Met de klemtoon op de snedige eindspurt. "En dat is niet zo evident voor een 31-jarige. Maar ik ben dan ook tot op de bodem gegaan. Nu ben ik helemaal leeg en heb maar één bekommernis: rusten en nog eens rusten."
In Rotterdam stond Rakels voor de dwingende opdracht zo hoog mogelijk te scoren wilde ze haar kansen op Sydney 2000 veiligstellen. Ze begon goed met een armklem tegen Decman, maar tegen de Europese vice-kampioene Panteleeva won ze na matig vertoon op beslissing (2-1). Tegen de Britse Rogers leidde ze met yuko tot in de slotseconde, maar midden in het eindsignaal liet ze zich verrassen zodat de scheidsrechters opnieuw het laatste woord hadden. Ze kozen alle drie voor Rakels. En daarmee zat ze in finale tegen Cloë Cowen (Eng.), een bijzonder sterke judoka met een palmares als een eik. Rakels won op karakter. Daarmee komt ze met 120 punten als vierde uit de olympische kwalificatieronde, achter het trio Richter, Kuehnen, Pierantozzi, elk 130 punten.
"Ik heb dat losersgevoel van me af kunnen zetten en ben blijven doorknokken."
Heidi Rakels
"Achter alles is het allemaal en beetje bizar verlopen", aldus Rakels. "Ik heb de laatste twee tornooien gewonnen, terwijl ik eigenlijk beter presteerde in de eerste kwalificatieproeven. In het judo moet je wat geluk hebben. Enfin, ik ben fier dat ik zoveel karakter heb getoond. Vorig jaar na het WK in Birmingham gaf ik geen frank meer voor mijn carrière. Maar ik heb dat losersgevoel van me af kunnen zetten en ben blijven doorknokken. Acht jaar na Barcelona sta ik weer. Ik ben trots op mezelf.."
En trots was ook Marisabel Lomba. De laatste jaren was ze wegens allerlei blessures op de dool geraakt. Sydney leek heel ver weg, maar door haar onverdroten inzet wist ze in extremis weer de toon te zetten. Gisteren legde ze een vlekkeloos parcours af dat ze in stijl beëindigde: met een ippon in de finale tegen Pekli.
Nu in het nieuws