"Ik sta stijf van bewondering"

Print
MEERBEKE - Jij bent de man die Tchmil in de finale moet bijstaan, gaf Lotto-ploegleider Braeckevelt Mario Aerts tijdens de tactische bespreking mee. De Kempenaar deed meer dan zijn werk, verleende zijn kopman hand- en spandiensten tijdens de laatste beklimmingen en muilkorfde de meute achteraan toen Tchmil solo naar winst fietste.
BR>"Niet slecht voor een ploeg die zogezegd te zwak was voor de klassiekers", klonk het lachend. "Wat er door mijn hoofd ging tijdens de laatste kilometers? Verdoemme, Andreï, rapper!, zoiets. Voor mij kwam het erop aan de tegenstand zoveel mogelijk voor de wielen te fietsen. Dat kwam me op een aantal verwensingen te staan, maar dat had ik er graag voor over."
Aerts, gisterenavond spoorslags vertrokken naar de Ronde van Baskenland, miste het feestje in het Lotto-hotel. "Jammer, maar het is niet anders. Jongens toch, kan die Tchmil een stukje fietsen. Wat hij vandaag deed, doen weinigen hem na. Ik sta stijf van bewondering voor die man."

"Gierigheid blijft Tchmils enige probleem"


MEERBEKE - Koen Beeckman behoort, na het vertrek van Tchmils meesterknecht Chris Peers, tot het beperkte kransje intimi van de Lotto-kopman. "Nu zal er wel een fles champagne af kunnen, denk ik. Andreï heeft immers de reputatie niet echt gul te zijn als het op rondjes geven aankomt (lacht). Zijn enige probleem, wat mij betreft. Tchmil heette vroeger vrij gesloten te zijn, maar bleek bij het begin van dit seizoen plots open te bloeien. Zaterdagavond nog liep hij constant grapjes te maken. Zo neemt hij bij zichzelf én bij de ploegmaats de druk weg."
Zeven soldaten, één generaal: Tchmil wil het niet anders. "Andreï is geen man om het kopmanschap te delen. Wellicht ligt daar de oorsprong van de vete met Jo Planckaert. Zijn vertrek is wellicht niet vreemd aan Tchmils huidige gemoedsgesteldheid. Hij is niet te beroerd ons iets bij te leren, overlaadt me tijdens de wedstrijd met tips. Dat hij voordien vaak afgezonderd in de finale van een wedstrijd zat, daar maalt hij niet om. Soms heb ik zelfs de indruk dat hij niks liever heeft."

"Mijn vriend is oersterk"


MEERBEKE - Chris Peers, voor zijn overstap naar Cofidis de persoonlijke toeverlaat van Tchmil, wist hoe laat het was toen zijn vriend voor het leven zijn achterwerk in de lucht stak.
"Schitterend wat-ie deed. Iedereen weet dat hij een patent heeft op die karpersprong en toch had niemand een antwoord klaar. Deze keer zag ik het hem nochtans niet bolwerken. Echt ver liep hij nooit uit en hij werd verdorie hard achterna gezeten door de Mapei's en Telekoms. We naderden dicht, maar hem pakken lukte niet. Oersterk moet je zijn om dat op je 37ste te klaren. Andrei staat niet voor niets al jaren aan de top. Als hij dat wil, zal hij daar de eerstkomende jaren niet weg te slaan zijn. Ik had natuurlijk liever zelf gewonnen. Maar als het dan toch een ander moest zijn, gunde ik Andrei de bloemen. Hij droomt er al jaren van."
Nu in het nieuws