"Tchmil is geen mirakelman"

Print
MEERBEKE - Als Eddy Merckx met overslaande stem spreekt, moet er iets schitterend aan de hand zijn geweest.
BR>"Tchmil is een bijter", typeerde de allergrootste de winnaar. "Toen hij 20 seconden had, dacht ik: Het is binnen. Maar ze kwamen tot op een paar seconden terug. Oeioei, ging het door mijn hoofd. De groep bleef echter kilometers op honderd meter hangen zonder een meter te naderen. Alleen Ekimov probeerde nog wat, ook tevergeefs. Wie dat kan: chapeau. En op zo'n leeftijd. Ik ben blij in zijn plaats. De naam van Tchmil is een pluspunt voor de palmares van de Ronde. Een verdiende winnaar, die altijd voor de volle honderd procent voor zijn sport heeft geleefd. Wat hij verwezenlijkte, is dus zeker geen mirakel."

"Dit was zijn laatste droom"


MEERBEKE - "Dit was de droom die hij nog wilde waarmaken voor hij stopt als renner. We spreken thuis niet alle dagen over zijn beroep, maar over de Ronde van Vlaanderen kan Andrei sinds jaren niet zwijgen. Nog een keer Sanremo winnen of Roubaix, hij zou het niet afslaan. Maar vooral wilde hij deze zege. De mooiste koers in ons nieuwe vaderland, volgens Andrei de mooiste koers van de wereld."
Elena Tchmil straalde, zoontje Maxime ook. Donderdag werd zij dertig en kwam ze onaangekondigd haar man verrassen in Waregem.
"Niet voor een uitbundig feestje, maar hij was erg blij toen hij ons zag arriveren. Zaterdag is hij samen met Maxime nog eens naar een paar cruciale plaatsen gaan kijken. Hij leek gerust toen hij terugkwam. Ik vind het grandioos wat hij gedaan heeft. Iedereen wist dat hij wilde winnen en toch kon niemand hem volgen."

"Gewonnen als een echte Flandrien"


MEERBEKE - "Ik zou het jammer hebben gevonden, indien Tchmil niet had gewonnen", zei de Vlaamse sportminister Johan Sauwens. De Limburgse excellentie reageerde enthousiast op wat hij van vlakbij had meebeleefd.
"Dit is een hoogdag voor Vlaanderen. Bij elk bezoek aan een wielerwedstrijd kom ik meer onder de indruk. De wielersport leeft zoals in de tijd van Karel Van Wijnendaele! En dan wint er nog iemand van bij ons. Een nieuwe landgenoot, maar het hele land heeft inmiddels toch ook Strupar en M'penza aanvaard. En heeft Tchmil niet alles van de Flandriens die de Ronde groot maakten? Ik ben blij dat hij gewonnen heeft."
Nu in het nieuws