Allaert schittert in Lissabon

Print
LISSABON - De Looise atleet Koen Allaert zette in de met 34 deelnemers erg sterk bezette European 10.000 m Challenge in Lissabon, een schitterende prestatie neer. In een door wind en regen geteisterde wedstrijd liep Allaert een tactisch knappe race. Allaert finishte uiteindelijk op de negende plaats in een tijd van 28'11"42, liefst 25" sneller dan zijn vorige besttijd. "Dit is een enorme opsteker voor mijn allereerste marathon op 16 april in Rotterdam. Ik geloof nu meer dan ooit dat de limiet voor Sydney (2u09'45") haalbaar is", stelde een tevreden Allaert. Winnaar van de wedstrijd in Lissabon werd de Spanjaard Enrique Molina, die finishte in 27'59"80. Twee andere Belgen namen deel aan de B-reeks van de 10.000 meter in Lissabon. Guy Fays behaalde een zevende plaats in 29'13"17, terwijl Christian Nemeth dertiende finishte in 29'34"79.
BR>f Atletiek
Drie landgenoten kwamen aan de start van de internationale meeting in Kaapstad, Zuid-Afrika. Jean-Paul Bruwier werd in de B-race van de 400 m horden op de meet voor de tweede stek geklopt door de Zuid-Afrikaan Kotze. De zege ging naar thuisloper Martin Willemse. Bruwier kreeg 50"76 achter zijn naam. Jo Vandaele leverde een matige prestatie af in het discuswerpen. Hij kwam tot een afstand van 59,07 meter. Op de 1.500 m strandde Jurgen Vandewiele op 3'41"82, zijn derde beste tijd ooit.
Joseph Mareng heeft de halve marathon van Berlijn gewonnen. Benson Lokorwa completeerde de Keniaanse dubbelslag. De vrouwenrace werd net als vorig jaar gewonnen door de 30-jarige Joyce Chepchumba in het nieuwe parcoursrecord van 1u08'22".
Het bestuur van de IAAF heeft in Parijs besloten het WK indooratletiek van 2005 een jaar te vervroegen. Vanaf 2004 zal het evenement dan in de even jaren worden gehouden. Het WK indoor voor volgend jaar is toegewezen aan Lissabon, voor 2003 zijn Birmingham en Boedapest kandidaat. Het IAAF-bestuur bekrachtigde tevens het voorstel om voor de serie Golden League-wedstrijden voortaan vijf overwinningen in plaats van alle zeven te laten gelden voor een aandeel in de prijzenpot voor de beste prestaties.
f Badminton
Jurgen Gabriels heeft de BACSS Open te Schoten in de hoogste mannenreeks gedomineerd. Hij klopte in de finale Lievens met 10-15, 15-8 en 10-15. Bij de vrouwen ging de poulefinale naar Leni Franken, die voor eigen publiek in de finale Carine Parmentier met 11-3, 11-6 klopte.
f Kunstrijden
Michelle Kwan is in Nice voor de derde keer in haar carière wereldkampioene geworden. De Amerikaanse onttroonde met haar vrije kuur titelverdedigster Maria Butyrskaia, die twee cruciale fouten maakte en daardoor als derde eindigde.
f Rugby
Engeland heeft het Zeslandentornooi niet kunnen afsluiten met een vijfde zege. Zondag verloor het in Edinburgh de laatste wedstrijd tegen Schotland met 19-13.
f Squash
Geert Maerhout en Ilse Van Parys hebben de derde editie van de Berca Open te Ronse op hun naam geschreven. Bij de mannen klopte Maenhout Carl Dubois met 9-3, 9-0 en 9-3. Van Parys had het in haar finale niet onder de markt met Kinnie De Backer.
Ski
Alberto Tomba wordt onderscheiden met de Olympische Orde. De Olympische en Wereldkampioen uit Italië ontvangt komende woensdag de onderscheiding in het Olympisch museum in
f Tennis
Martina Hingis heeft zichzelf verlost van een obsessie. Na vijf opeenvolgende nederlagen wist de Zwitserse eindelijk Lindsay Davenport te verslaan. In de finale van het WTA-tornooi van Miami klopte ze haar opponente overtuigend met 6-3, 6-2.
Arnaud Fontaine heeft de finale van het Futures-tornooi van Melun verloren van de Oostenrijker Julian Knowle. Onze landgenoot, die uit de kwalificaties kwam, moest in twee keer 6-4 de duimen leggen.
Pete Sampras en Gustavo Kuerten spelen de finale van het ATP-tornooi van Miami. Sampras rekende in 1 uur en 43 minuten af met de Australier Lleyton Hewitt, 6-3, 3-6, 6-1. Gustavo Kuerten was eerder op de dag verantwoordelijk voor de uitschakeling van eerste reekshoofd Andre Agassi (6-1, 6-4).
De politie van Miami heeft een 45-jarige man gearresteerd, die ervan wordt verdacht Martina Hingis te achtervolgen. De stalker, geïdentificeerd als de Australiër Dubravko Rajcevic, werd later na betaling van een borgsom van 1.000 dollar vrijgelaten. Op 4 april volgt een hoorzitting.
f Triatlon
Hamish Carter heeft de wereldbekermache in Hawaï gewonnen. De Nieuw-Zeelander ging de Nederlander Barel en de Australiër Maxwell vooraf. Bij de vrouwen was er winst voor de Australische Michellie Jones.
f Wielrennen
De organisatoren van Parijs - Roubaix hebben de omloop van de derde wereldbekerwedstrijd geïnspecteerd. Eén kasseistrook verkeert in zeer slechte staat. Het betreft zone 8 in Mons-en-Pévèle met een lengte van drie km. Om de veiligheid van de renners en het goed verloop van de wedstrijd op 9 april te verzekeren, besloot de organisatie een gedeelte van deze kasseistrook uit de wedstrijd te schrappen.
De 83ste Ronde van Italië start op 10 mei in Rome zonder Belgische ploeg. Italië levert met twaalf teams het leeuwendeel van de 180 startgerechtigde renners. De Giro eindigt op 4 juni in Milaan.
De deelnemende ploegen: Amica Chips, Cantina Tollo, Panaria, Fassa Bortolo, Lampre-Daikin, Liquigas, Mapei-Quick Step, Mercatone Uno, Mobilvetta, Saeco, Team Polti en Vini Caldirola (Ita), Aguardiente Nectar (Col), Banesto, Kelme en Vitalicio (Spa), Farm Frites en Rabobank (Ned), Française des Jeux (Fra) en Linda McCartney (GB).
Martin Perdiguera heeft de Grote Prijs Miguel Indurain gewonnen. De Vitalicio-renner was de snelste van een kopgroep van een dertigtal renners. Jalabert finishte tweede. Lance Armstrong was zevende. De Belgen: 21. Demarbaix; 24. Van de Wouwer; 45. D'Hollander.
Gordon Fraser heeft de 22ste editie van de Franse wielerwedstrijd Grand Prix Rennes gewonnen. De Canadees versloeg in de massasprint na 184 kilometer de Duitser Marcel Wust en de Nederlander Max van Heeswijk.
Andy de Smet (Spar-Oki) heeft in Nederland de Ronde van Drenthe gewonnen, de tweede wedstrijd in de Nederlandse Topcompetitie. Onze landgenoot was na een rit over 200 kilometer de snelste in de massasprint. Bij de vrouwen was de zege in de Ronde van Drenthe voor de Zweedse Madeleine Lindberg. Heidi Van de Vijver was vijfde.
Nu in het nieuws